Sirijska vojska se premješta u oblasti pod kontrolom Kurda

Prema riječima Rudskoja, jedinice sirijske vojske došle su do oblasti jugozapadno od grada Manbidža koji je pod kontrolom Kurda
0 komentar(a)
Sirijska vojska, Foto: Beta/AP
Sirijska vojska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.03.2017. 18:37h

Sirijska vojska počela je danas da se premješta u oblasti koje kontrolišu kurdske snage, rekao je načelnik sektora za glavne operacije Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj.

Prema riječima Rudskoja, jedinice sirijske vojske došle su do oblasti jugozapadno od grada Manbidža koji je pod kontrolom Kurda, javio je Tas.

"U skladu s dogovorima sklopljenim uz učešće ruske vazdušne komande u Siriji, sirijske oružane snage premještaju se danas na teritoriju pod kontrolom kurdskih snaga", rekao je Rudskoj.

Vojni savjet grada Manbidža, koji kontrolišu Kurdi, prethodno je saopštio da je postignut sporazum s Rusijom da sirijska vojska uđe u sela zapadno od Manbidža koja se nalaze u blizini snaga turske vojske i djelova sirijske opozicije.

Turska je, zajedno s opozicionom Slobodnom sirijskom armijom, pokrenula vojnu operaciju Štit Eufrata 24. avgusta 2016. godine u namjeri da očisti oblasti na sjeveru Sirije od ekstremista Islamske države i drugih terorističkih grupa. Tokom prethodna dva mjeseca u fokusu te operacije bilo je protjerivanje terorista Islamske države iz grada Al-Baba i okolnih područja.

Bonus video: