Kako će Tramp pričati pred Kongresom: "Stotine članova mu neće davati ljubav"

Pisac govora za bivšeg predsjednika Bila Klintona, Majkl Vladman, rekao je da Tramp lako može da odluta od napisanog govora ili da ga sa scenarija skrene otvorena opozicija Demokrata
2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Beta-AP
Donald Tramp, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.02.2017. 12:46h

Prvo obraćanje američkog predsjednika Donalda Trampa Kongresu biće fokusirano na budućnost i "obnovu američkog duha" najavila je Bijela kuća, ali analitičari upozoravaju da bi njegov govor mogao da bude usmjeren u bilo kom pravcu.

Obraćanje predsjednika SAD Kongresu jedan je od ritualnih i konvencionalno prikladnih trenutaka. Kako to nalaže tradicija, predsjednika Trampa najaviće narednik.

Tramp će proći kroz poslaničke klupe do govornice, rukujući se sa stranačkim kolegama. Prva dama Melanija Tramp, u pratnji gostiju, smiješiće se sa galerije.

Ali, od tog trenutka predsjednik koji više voli pometnju od konvencije mogao bi da veče usmjeri u bilo kom pravcu. Kao i Demokrate iz opozicije.

Pisac govora za bivšeg predsjednika Bila Klintona, Majkl Vladman, rekao je da Tramp lako može da odluta od napisanog govora ili da ga sa scenarija skrene otvorena opozicija Demokrata.

"Kako će on reagovati kada mu nekoliko stotina članova Kongresa ne bude davalo ljubav koju on očekuje od publike? Nikada tamo nije stajao niko ko na publiku reaguje sa takvim neočekivanim otrovom", kazao je Valdman.

Govor Trampu nudi mogućnost da izađe pred milione gledalaca u SAD i širom svijeta i da ponovo predstavi svoju politiku, nakon haotičnog početka tokom koga je između ostalog protresao svjetske lidere, ušao u otvoreni rat sa medijima i izgubio bitku sa sudovima oko imigracije.

Tramp je do sada pokazao da umije da se drži scenarija, ali ne uvijek onog koji se očekuje. Analitičari kažu da se neće iznenaditi ukoliko Tramp krene neočekivanim pravcem.

Postavljaju se i pitanja na koji način će Demokrate pokazati svoje protivljenje Trampu, sa kojim nemaju dobre odnose.

Iako tradicija nalaže dobre manire i srdačnost, poneka od interakcija prethodnih predsjednika i Kongresa je odstupala od dobrog ukusa, pa nije izvjesno šta će se dogoditi prilikom obraćanja Trampa.

Bonus video: