SAD se zbog Izraela povlače iz Savjeta UN za ljudska prava?

Konačnu odluku o eventualnom povlačenju donijeće državni sekretar Reks Tilerson, ambasador SAD pri UN Niki Hejli i američki predsjednik
1 komentar(a)
UNHRC, Foto: Reuters
UNHRC, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2017. 12:37h

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa razmatra povlačenje iz Savjeta UN za ljudska prava, koji optužuju da nije fer prema Izraelu i da su u njegovom članstvu i zemlje u kojima se krše ljudska prava, piše portal Politiko.

Trampovi savjetnici razmatraju i koliko je ovo tijelo korisno, a očekivana diskusija o mogućem napuštanju izazvaće uzbunu kod međunarodnih aktivista koji su već zabrinuti da će se pod Trampom SAD manje baviti stanjem ljudskih prava u svijetu. Konačnu odluku o eventualnom povlačenju donijeće državni sekretar Reks Tilerson, ambasador SAD pri UN Niki Hejli i američki predsjednik, prenosi portal Politiko.

Savjet UN za ljudska prava osnovan je 2006. godine, kao zamjena za Komisiju UN za ljudska prava, koja je bila oštro kritikovana zbog toga što su zemlje članice postale i one s lošom reputacijom kada su u pitanju ljudska prava, pa zbog toga Komisija nije mogla da do kraja ispunjava svoju misiju.

Situacija sa Savjetom postala je slična, s obzirom da su među 47 članica Kina i Saudijska Arabija, dvije zemlje poznate po učestalim kršenjima ljudskih prava.

Bušova administracija je odbila da se pridruži, smatrajući da to ne bi bilo korisno, dok se Obamina administracija priključila, kako bi pokušala da na Savjet utiče iznutra.

Još nije poznato kada će Trampov kabinet donijeti odluku o članstvu, a za sjednicu Savjeta koja počinje danas najavljeno je prisustvo američke delegacije.

Bonus video: