Otrov kojim je ubijen polubrat Kim Džong Una: Kap VX usmrti za tren

Teško ga je proizvesti, ali to radi nekoliko država. SAD i Rusija i dalje imaju zalihe VX
0 komentar(a)
Vijetnamka, Doan Thi Huong, Foto: Reuters
Vijetnamka, Doan Thi Huong, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2017. 07:51h

Nervni gas VX, kojim je ubijen Kim Džong Nam, je jedno od najmoćnijih hemijskih oružja koje je stvorio čovjek. Samo deset miligrama ili kap je dovoljno da izazove smrt za nekoliko minuta, kaži stručnjaci.

Malezijska policija je u petak saopštila da su tragovi VX nađeni na tijelu polubrata sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.

Po teksturi sličan mašinskom ulju, VX je prvi put proizveden u Ujedinjenom Kraljevstvu 1950-ih. Može za nekoliko minuta da izazove grčenje, gubitak svijesti, paralizu i prekid disanja.

Poznato je da se koristi jedino kao agens hemijskog ratovanja - Ujedinjene nacije su klasifikovale VX kao oružje za masovno uništenje.

Policija je saopštila da istražuju da li je VX unesen u zemlju i kako, ili je pripremljen u njoj.

Vjeruje se da su VX i ostali nervni gasovi korišteni u hemijskom ratovanju tokom suoba između Irana i Iraka 1980-ih.

Gas sarin je korišen u Siriji, usmrtviši stotine u napadima 2013, dok su mješavinu sarina i VX koristili pripadnici jedne japanske sekte u smrtonosnom napadu 1995. u tokijskoj podzemnoj željeznici.

Vjeruje se da je Sjeverna Koreja treća u svijetu po zalihama hemijskog oružja, prema projektu Inicijativa za nuklearnu prijetnju, koja analizira oružje za masovno uništenje.

Ona je jedna od šest država u svijetu koje nisu potpisale globalnu konvenciju o hemijskom oružju koja zabranjuje proizvodnju, nagomilavanje i upotrebu hemijskog oružja.

Pjongjang demantuje da posjeduje hemijsko oružje.

Južnokorejski vojni zvaničnici vjeruju da Pjongjang ima između 2.500 i 5.000 tona hemijskog oružja u zalihama.

Južnokorejski analitičari su identifikovali sarin i VX kao centralni dio sjevernokorejskog programa nuklearnog oružja.

Međutim, vjeruje se da je VX mnogo snažniji od sarina i drugih nervih gasova zbog postojanosti. Sarin ispari sa površine kože, za razliku od VX.

Teško ga je proizvesti, ali je poznato da to radi nekoliko država, navodi Rojters i dodaje sa SAD i Rusija i dalje imaju zalihe VX.

Otrovan je u kontaktu sa kožom, ali je puno smrtonosniji u gasovitom obliku. Moguće je čak ne primijetiti izloženost VX jer je bez ukusa i mirisa, što znači da je malo vjerovatno da će ga detektovati obezbjeđenje na aerodromu ili senzori ako se unese u maloj količini. Može se prenosti u zapečaćenoj ambalaži tako da osoba koja ga drži ne bude izložena opasnosti.

Takođe je moguće preživjeti određenu izloženost VX, ako se odmah pruži medicinska pomoć ili se brzo spere.

Malezijska policija je saopštila da su dvije žene napale Kim Džong Nama, golim rukama mu nanijevši tečnost na lice. Njima je rečeno da operu ruke nakon toga.

Sjeverna Koreja je bez uspjeha pokušala da spriječi obdukciju tijela, optuživši Maleziju da radi sa Južnom Korejom i ostalim „neprijateljskim silama“. Sjeverna Koreja je saopštila da bi Malezija trebalo da snosi odgovornost za ubistvo jednog od njenih državljana, mada nije priznala da je žrtva polubrat Kim Džon Una.

Bonus video: