Kosačev Trampu: Da li ulazimo u novu trku u naoružanju?

Kako je Kosačev rekao, tokom Hladnog rata su Sovjetski Savez i SAD uvidjeli da je postizanje nadmoći opasno i prihvatili doktrinu jednakosti kao najbolji način za osiguranje mira
4 komentar(a)
Rusija, SAD, Foto: Shutterstock
Rusija, SAD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.02.2017. 18:16h

Najava predsjednika SAD Donalda Trampa o jačanju nuklearnih kapaciteta mogla bi da pokrene novu trku u naoružanju između Vašingtona i Moskve, upozorio je predsjednik Komiteta za međunarodne odnose Savjeta Ruske Federacije Konstantin Kosačev.

Konstantin Kosačev je rekao da će, ako slogan Trampove kampanje "Učinimo Ameriku ponovo velikom" znači nuklearnu dominaciju, to vratiti svijet u najgore vrijeme hladnoratovske trke u naoružanju.

Tramp je u intervjuu za Rojters u četvrtak rekao da želi da ojača američki nuklearni arsenal, kako bi obezbijedio da SAD budu predvodnik u tom smislu, jer su, kako je naveo, zaostale u kapacitetima u toj vrsti naoružanja.

On se takođe požalio na rusko razmještanje krstarećih raketa, tumačeći ga kao kršenje sporazuma o kontroli naoružanja, dodajući da će pokrenuti to pitanje ukoliko se bude sreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kosačev je u postu na Fejsbuku ocenio da je to "najalarmantnija Trampova izjava po pitanju odnosa sa Rusijom", prenosi Rojters.

Kako je dodao, tokom Hladnog rata su Sovjetski Savez i SAD uvidjeli da je postizanje nadmoći opasno i prihvatili doktrinu jednakosti kao najbolji način za osiguranje mira, naveo je Kosačev.

"Da li ulazimo u novu eru?", zapitao je Kosačev i dodao da je što prije potrebno dati odgovor na to pitanje.

Bonus video: