Oni su urbani avanturisti i šokiraju svojim fotografijama

Urbeksi za sebe kažu da su moderni umjetnici i istraživači. Oni posjećuju zapuštene djelove grada i građevine, srušene bolnice, jezive laboratorije i azile
126 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2017. 09:14h

U Edmondtonu, u Kanadi, razvio se novi trend "urbanih avanturista" koji sebe nazivaju Urbeks i zalažu se za slobodu kretanja, a svojim fotografijama testiraju ljudske granice i šokiraju, prenosi Independent.

Urbeksi za sebe kažu da su moderni umjetnici i istraživači. Oni posjećuju zapuštene djelove grada i građevine, srušene bolnice, jezive laboratorije i azile. Na njihovim fotografijama se nalaze napuštene željezničke stanice i bolnice.

Često rizikuju život kako bi uhvatili najbolje fotografije mjesta koje su ljudi zaboravili, prenosi Večernji.hr.

"Sve je to zanimljivo. Boje su uvijek sjajne. Sve izgleda kao filmski set", rekao je fotograf Aleks Tredrea.

"Vraćamo u život mjesta koja je ljudski rod potpuno zaboravio" dodao je.

Simon Kornvel je jedan od utemeljivača pokreta.

"Ovaj naš pokret je mješavina istorijskog istraživanja i dokumentovanja, čak i razotkrivanja mitova", kaže Kornvel.

Tvrdi da kroz Urbeks stare građevine ponovno dobijaju smisao. Takav je bio slučaj i sa bolnicom Kane Hil. Napuštenu ludnicu u Krojdonu mnogi lokalci izbjegavaju u širokom luku jer smatraju da je ukleta. U bolničkim hodnicima još stoje prastare mašined koje su služili za razne medicinske eksperimente.

Jedan od pratilaca ovog pokreta je i fotograf i istraživač Bredli Garet. On je do sada pronašao preko 500 lokacija u 15 različitih država koje su pratitelji Urbeksa istraživali.

"Oni se bave lokalitetima kojima istoričari ili arheolozi možda ne bi", rekao je Garret koji najviše voli podzemne željeznice i stare mostove.

Galerija

Bonus video: