Tramp želi da američki nuklearni arsenal bude najjači

"Prvi sam koji bi želio da vidi...da niko ne posjeduje nuklearno oružje, ali mi nikada nećemo zaostajati iza bilo koje druge zemlje, bila ona i prijateljska, u nuklearnoj snazi"
9 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2017. 07:21h

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da želi da bude siguran da je američki nuklearni arsenal "na vrhu" po snazi, ustvrdivši da su Sjedinjene Američke Države zaostale za drugima kada je u pitanju nuklearni kapacitet.

U intervjuu agenciji Rojters Tramp je takođe rekao kako Kina svoje izazove nacionalnoj sigurnosti koje pred nju postavlja Sjeverna Koreja može riješiti "vrlo lako ako to želi", vršeći pritisak na Peking kako bi upotrijebio više uticaja u obuzdavanju rastućih ratobornih akcija Pjongjanga.

Tramp je takođe izrazio podršku Evropskoj uniji ustvrdivši da "je u potpunosti podržava", a po prvi put kao predsjednik izrazio je privrženost rješenju o postojanju dvije države u palestinsko-izraelskom sukobu, ali je kazao da će biti sretan sa bilo kojim rješenjem koje dvije strane dogovore.

U razgovoru u kojem je dao i svoje prve komentare o nuklearnom naoružanju otkako je preuzeo kancelariji 20. januara, Tramp je bio upitan o jednom od svojih Twittowa iz decembra u kojemu je rekao da SAD mora snažno da ojača i proširiti svoj nuklearni kapacitet "do onih vremena dok svijet ne dođe razumu kad je riječ o nuklearnom oružju".

Obrazlažući svoje stavove on je u intervjuu rekao da bi želio da vidi svijet bez nuklearnog oružja, ali je izrazio zabrinutost činjenicom "da je SAD zaostao kada je u pitanju njegov nuklearni kapacitet".

"Prvi sam koji bi želio da vidi...da niko ne posjeduje nuklearno oružje, ali mi nikada nećemo zaostajati iza bilo koje druge zemlje, bila ona i prijateljska, u nuklearnoj snazi", kazao je.

"Bilo bi to divno, san bi bio da ni jedna zemlja ne posjeduje nuklearno oružje, ali ako će ga zemlje imati, mi ćemo biti na vrhu", rekao je američki predsjednik.

Rusija ima 7.300 bojevih glava, a SAD 6.970, podaci su antinuklearne grupe Ploughshares Fund, prenosi N1.

"Istorija Hladnog rata pokazuje da niko nije na vrhu u trci u naoružanju", rekao je Deril Kimbal, izvršni direktor nezavisne i neprofitne grupe Arms Control Association.

"Rusija i SAD imaju daleko više oružja nego što je potrebno da bi se odvratio nuklearni napad bilo koje zemlje koja posjeduje nuklearno oružje", kazao je.

Prema novom ugovoru o ograničenju strateškog nuklearnom naoružanja, poznatom kao Novi START, između Rusije i SAD-a, obje zemlje do 5. februara 2018. moraju da ograniče svoj strateški nuklearni arsenal na isti nivo za narednih 10 godina.

Bonus video: