Japanski prijestolonasljednik obećava da će ići očevim stopama

Japanski car ima dva sina, ali je od njegovo četvoro unučadi samo jedno muško
97 pregleda 1 komentar(a)
Japan zastava, Foto: Shutterstock
Japan zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.02.2017. 07:53h

Japanski prijestolonaslednik Naruhito obilježio je danas 57. rođendan porukom da će ići stopama svog oca, cara Akihita, i nastojati da bude simbol nacije, ako se ostvari želja njegovog oca da abdicira.

Naruhito je prvi u nasljednom redu za Tron hrizanteme, odnosno carski tron Japana na kojem bi naslijedio oca Akihita koji ima 83 godine.

Akihito je u augustu prošle godine nagovijestio da bi želio da abdicira, obrazlažući to brigom da bi njegova starost i zdravlje mogli da ga ometu u obavljanju dužnosti. Vlada Japana trenutno raspravlja o usvajanju posebnog zakona koji bi omogućio caru da abdicira.

"Želeo bi da nastavim da se molim za ljude, da uvek budem uz njih i sa njima dijelim radost i tugu", poručio je Naruhito u rođendanskoj poruci koja je danas objavljena.

Ukoliko abdicira, car Akihito bi bio prvi koji je to učinio poslije imperatora Kokakua, pre 200 godina. Japanski mediji prenijeli su da zvaničnici razmatraju mogućnost da car abdicira krajem 2018. godine, kada Akihito bude napunio 85 godina, a njegova vladavina zašla u 30. godinu.

Poseban vladin panel koji se bavi tim pitanjem izbjegao je da se bavi nekim delikatnijim pitanjima, poput pitanja da li bi žena mogla da naslijedi prijesto, pošto Akihito uglavnom ima ženske potomke.

Japanski car ima dva sina, ali je od njegovo četvoro unučadi samo jedno muško.

Naruhito je izjavio da je spreman da razmotri načine da se nasljeđivanje prijestola prilagodi modernim vremenima.

Bonus video: