Ubistvo polubrata Kim Džong Una: Traži se zvaničnik sjevernokorejske ambasade

U pritvoru su i dvije žene, jedna iz Indonezije, druga iz Vijetnama
0 komentar(a)
Kim Džong Nam, Foto: Reuters
Kim Džong Nam, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2017. 07:41h

Policija Malezije navodi da traže visokog zvaničnika sjevernokorejske ambasade u Kuala Lumpuru zbog ubistva Kim Džong Nama, javlja BBC.

Polubrat lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una umro je prošle nedjelje na aerodromu u Kuala Lumpuru. Policija je takođe potvrdila detalje ubistva navodeći da su Kim Džong Namu prišle dvije žene i namazale mu otrov na lice.

BBC navodi da postoji snažna sumnja da iza napada stoje vlasti Sjeverne Koreje.

Na konferenciji za medije u Kuala Lumpuru šef malezijske policije Halid Abu Bakar izjavio je da traje potraga za troje Sjevernokorejaca i da se vjeruje da su oni i dalje u zemlji.

Takođe, rekao je da se vjeruje da je još četvoro osumnjičenih ljudi iz Sjeverne Koreje napustilo zemlju iz otišlo za Pjongjang, kao i da je jedan muškarac u pritvoru, piše B92.

U pritvoru su i dvije žene, jedna iz Indonezije, druga iz Vijetnama.

Šef policije je potvrdio i detalje ubistva. Na snimku objavljenom na internetu vidi se kako muškarcu koji veoma liči na Kima na aerodromu prilazi jedna žena dok mu se druga približava s leđa i zgrabi ga za lice.

Iz policije kažu da su ubijenom polubratu sjevernokorejskog lidera dvije žene "golim rukama" namazale otrov na lice i pobjegle.

Navodi se i da su znale da im je na rukama otrov, kao i da su više puta akciju vježbale u šoping centrima u Kuala Lumpuru.

Vlasti i dalje čekaju rezultate autopsije Kim Džong Nama i traže od njegove porodice da im pošalje DNK uzorak. Sjeverna Koreja je zahtijevala da se njegovo tijelo vrati u zemlju i žestoko protestovala zbog autopsije.

Malezijske vlasti su isticale potrebu da izvrše istragu jer je Kim Džong Nam umro na njihovoj teritoriji.

Bonus video: