NY Tajms: Novi propisi o deportaciji u SAD omogućavaju više protjerivanja

Prema zvaničnim procenama u SAD boravi oko 11 miliona ilegalnih imigranata
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2017. 19:52h

Ministarstvo državne bezbjednosti SAD objavilo je danas set dokumenata izrađenih na osnovu izvršnih naredbi predsjednika Donalda Trampa kojima se regulišu pitanja imigracije i granične kontrole.

Novi propisi donose značajne promjene, najviše u odnosu na to na koga će zakon biti primjenjivan.

Za vrijeme Obamine administracije, prioritet za deportaciju bili su ilegalni imigranti osuđeni za teška krivična djela. Prema novim odredbama, imigracioni agenti, carinski službenici i pogranične patrole deportovaće svakoga ko je osuđen za bilo kakav prekršaj.

To uključuje osobe osuđene za prevaru po bilo kom osnovu i one koji su "zloupotrebili bilo koji program vezan za javna davanja".

Propisi takođe proširuju ovlašćenja za ubrzanu deportaciju, koja su do sada važila samo za imigrante koji su u zemlji do 14 dana i nalaze se na 160 km udaljenosti od granice. Sada će ubrzanoj deportaciji biti podložni svi oni koji su u zemlji do dve godine i to bilo gdje na teritoriji SAD.

Za primjenu novih propisa biće potebna značajno veća sredstva i mnogo više zaposlenih, pa je ministarstvo već dobilo nalog da započe sa zapošljavanjem 10.000 novih imigracionih agenata i carinskih službenika i formiranjem novih prihvatnih centara.

Prema zvaničnim procenama u SAD boravi oko 11 miliona ilegalnih imigranata.

Bonus video: