Tenzije u Ekvadoru zbog rezultata predsjedničkih izbora

Ovo je prvi put u skorijoj istoriji da ekvadorske vlasti nijesu proglasile pobjednika u izbornoj noći
0 komentar(a)
Ekvador, Foto: Shutterstock
Ekvador, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.02.2017. 16:59h

Brojanje glasova na predsjedničkim izborima u Ekvadoru ušlo je u treći dan s razmjenom teških riječi o neregularnosti izbora.

Kandidatu vladajuće stranke Lenjinu Morenu, koji je bio potpredsjednik odlazećem predsjedniku Rafaelu Korei, malo nedostaje za pobjedu u prvom krugu, pošto je na više od 92 odsto obrađeno glasova, osvojio nešto više od 39 odsto, dok je za pobjedu u prvom krugu potrebno je 40 odsto glasova izašlih birača.

Konzervativni kandidat i bivši bankar Giljermo Laso ima 28 odsto.

Ovo je prvi put u skorijoj istoriji da ekvadorske vlasti nijesu proglasile pobjednika u izbornoj noći, zbog čega su Laso i njegove brojne pristalice počele da optužuju vlast za pokušaj prevare, ali nijesu iznijeli nikakve dokaze ili nepravilnosti.

U ponedjeljak uveče se stotine pristalica Giljerma Lasa okupilo po jakoj kiši ispred zgrade izborne komisije drugu noć uzastopno, zahtjevajući da se potvrdi održavanje drugog kruga izbora, predviđenog za april.

Moreno, koji je bio potpredsjednik Ekvadora od 2006. do 2013. godine, ubijeđen je da je pobijedio, ali je rekao da će poštovati konačne rezultate, bez obzira na ishod.

"Meni je frapantno da gubitnik poziva na nasilje. Ovo se ne smije tolerisati. Mi smo miroljubiva nacija i želimo da nastavimo u tom smjeru", rekao je Moreno u ponedjeljak uveče.

Širom Latinske Amerike pažljivo prate izbore u Ekvadoru, na kojim ljevičarska stranka Rafaela Koreje pokušava da se održi na vlasti u vrijeme uspona desnice koja je u proteklih 18 mjeseci došla na vlast u Argentini, Brazilu i Peruu.

Bonus video: