Tusk: Pens je potvrdio neopozivu podršku SAD jedinstvenoj EU

Pens je na zajedničkoj konferenciji za štampu s Tuskom rekao da su SAD riješene da "nastave saradnju i partnerstvo s Evropskom unijom" i podvukao "snažno zalaganje " američkog predsjednika Trampa u tom smislu
0 komentar(a)
Majkl Pens Donald Tusk, Foto: Reuters
Majkl Pens Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2017. 13:37h

Čelnik Evropske unije (EU) Donald Tusk izjavio je da mu je danas u Briselu potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Majk Pens potvrdio "neopozivu podršku Amerike jedinstvenoj Evropskoj uniji", zajedničkoj bezbjednosti na temelju "modernizovanog NATO" i očuvanju međunarodnog poretka koji je u interesu Zapada.

Tusk, predsjednik Evropskog savjeta, rekao je to poslije razgovora s Pensom u kojem je, kako je naveo, čuo "riječi koje u mnogome objašnjavaju stavove nove administracije u Vašingtonu".

On je time želio da ukaže na moguće prevazilaženje nesuglasica između EU i administracije predsjednika SAD Donalda Trampa koja je stavljala do znanja da jedinstvo EU nije izvjesno, podržala izlazak Velike Britanije iz Unije i ocijenila da je "NATO zastario", dok su Trampovi nagovještaji o saradnji s Rusijom posebno u suzbijanju islamskog terorizma u Siriji naišli na veliko nezadovoljstvo u većini članica EU.

Pens je na zajedničkoj konferenciji za štampu s Tuskom rekao da su SAD riješene da "nastave saradnju i partnerstvo s Evropskom unijom" i podvukao "snažno zalaganje " američkog predsjednika Trampa u tom smislu.

Američki potpredsjednik je i poslije susreta s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini rekao da nastoji da "utvrdi puteve za produbljivanje veza s Evropskom unijom".

Visoka predstavnica Mogerini je izjavila da je s Pensom razmotrena i međunarodna saradnja u rešavanju svjetskih kriza od Sirije do Ukrajine, kao jačanju saradnje u suzbijanju terorizma, posebno u sklopu koalicije koja se bori protiv islamskih ekstremista u Siriji i Ukrajini.

Tusk je rekao da EU kao i uvijek u prošlosti računa "na neopozivu podršku zamisli jedinstvene Evrope, jer svijet bi bez sumnje bio lošiji ako Evropa ne bi bila ujedinjena".

"Ja sam neizlječivi proamerički Evropljanin koji je fanatično predan prekoatlantskoj saradnji", naveo je Tusk i podvukao da su uveliko bila pretjerane neke ocjene na bezbjednosnom skupu u Minhenu prošle nedjelje da je "odzvonilo Zapadu" i da je došao čas stvaranju novog "post-zapadnog svjetskog poretka".

"Ko god želi da razori taj (zapadni) i podstakne stvaranje post-zapadnog poretka mora znati da ćemo ga mi odlučno braniti", rekao je predsjednik Evropskog savjeta.

On je rekao da je od Pensa dobio potvrdu za tri pitanja oko politike nove vlade u Vašingtonu, a to su očuvanje svjetskog poretka na temelju međunarodnog prava koji može biti očuvan samo zajedničkom odlučnom politikom cijelog Zapada, "što jamči da rasulo, nasilje i nadmenost neće ovladati svijetom".

Tusk je ocijenio da je bezbjednost EU i SAD utemeljena na NATO "koji nije zastario" i dodao da se se zajedno mora raditi na tome da se "osavremene vidovi saradnje", kao i da se razmotri pitanje većeg finansijskog udjela u djelovanju Atlantskog saveza.

Tusk je dodao da je od Pensa čuo i da SAD ne žele raspad EU. "U interesu svih nas je da se preduprijedi raspad Zapada, a ništa bolje ne možemo smisliti od Evropske unije", rekao je on.

Bonus video: