Netanjahu: Dogovorio sam se s Trampom o timu koji će preispitati jevrejska naselja

Poslije osam godina napetih odnosa sa Trampovim prethodnikom Barakom Obamom čini se da Netanjahu uživa u Trampovom prijateljstvu
60 pregleda 0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2017. 12:25h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da se dogovorio sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom o osnivanju tima koji će preispitati izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

"Dogovorili smo da osnujemo timove za mnoga pitanja, čak i za ona o kojima nismo postigli dogovor ranije. Mislim, naravno, na naselja u Judeji i Samariji", rekao je Netanjahu na početku sjednice vlade, koristeći biblijsko ime Zapadne obale.

On je dodao da je savezništvo između Izraela i SAD uvijek bilo jako. Izraelski premijer je to izjavio i u Vašingtonu za vrijeme nedavne posjete, a u Jerusalimu je ponovio da je savezništvo čak i ojačalo, prenijeli su izraelski mediji.

Tramp je rekao Netanjahuu na sastanku u Bijeloj kući da je svanuo "novi dan" u izraelsko-američkim odnosima.

Na sjednici vlade izraelski premijer je prošlonedjeljni sastanak označio "istorijskim", prenijela je agencija AP.

Poslije osam godina napetih odnosa sa Trampovim prethodnikom Barakom Obamom čini se da Netanjahu uživa u Trampovom prijateljstvu.

"Godinama imam lični odnos s Trampom, i to je važno, ali taj odnos je čak i važniji zbog druge stvari koja je ojačala, a to su naši zajednički pogledi na opasnosti i mogućnosti na Bliskom Istoku”, objasnio je Netanjahu, zaključivši: "Mi se slažemo da Iran predstavlja pojačanu prijetnju i moramo da djelujemo protiv iranske agresije na raznim poljima. Konačno, mi se takodje nadamo miru. To je novi dan i to dobar dan".

Bonus video: