Izabrani najbolji predsjednici u američkoj istoriji

"Velika trojica su još jednom Linkoln, Vašington i Frenklin Ruzvelt, kao što i treba da budu"
3 komentar(a)
SAD zastava, Foto: Shutterstock.com
SAD zastava, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 19.02.2017. 09:31h

Abraham Linkoln, Džordž Vašington i Frenklin D. Ruzvelt izabrani su za trojicu najboljih predsjednika u američkoj istoriji, dok je Barak Obama završio na dvanaestom mjestu, objavili su istoričari.

U najboljih pet od 43 predsjednika nalaze se i Teodor Ruzvelt i Dvajt Ajzenhauer, navodi se u istraživanju, koje je po treći put sprovela televizijska mreža C-SPAN, prenosi agencija Rojters.

Obamin prethodnik Džordž Buš nisko je plasiran na 33. mjestu, a bolji od njega je Ričard Nikson (28.), Džimi Karter (26.), Džerald Ford (25.), Bušov otac Džordž H.W. Buš (20.), Bil Klinton (15.), Ronald Regan (9) i Džon F. Kenedi na osmom mestu.

"Velika trojica su još jednom Linkoln, Vašington i Frenklin Ruzvelt, kao što i treba da budu. To što je Obama ušao na listu kao 12. je dosta impresivno", tvrdi Daglas Brinkli, profesor istorije na Univerzitetu Rajs.

Istraživanje se već sprovodilo 2000. i 2009. godine, a u njemu je od 91 istoričara predsjedništava zatraženo da rangiraju 43 bivša predsjednika po deset kategorija, prenosi N1.

Obama, koji je nakon dva mandata napustio funkciju, na trećem je mjestu u kategoriji "jednake pravde za sve", ali 39. u "odnosima s Kongresom".

Najgorim predsjednicima u istoriji proglašeni su Endrju Džonson, Frenklin Pirs i Džjems Bjukenan, čak i iza Vilijama Henrija Harisona koji je služio samo mjesec dana.

Bonus video: