Umrla Amerikanka zaslužna za istorijske odluke o dozvoli abortusa u SAD

Makorvi koja je simbol sticanja prava na abortus u SAD kasnije se preobratila i postala žustra protivnica abortusa
58 pregleda 1 komentar(a)
Norma Makorvi, Foto: Reuters
Norma Makorvi, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2017. 09:16h

Amerikanka koja stoji iza dodjeljivanja ustavnog prava na abortus u SAD uvedenog 1973, umrla je u 70. godini, saopštio je njen biograf.

Norma Makorvi se obratila američkom pravosuđu pod pseudonimom Džejn Rou (Jane Roe), i na osnovu njene tužbe donijeta je istorijska odluka američkog Vrhovnog suda u slučaju Rou protiv Vejd od 22. januara 1973, kada je ta najviša sudska instanca odlučila u njenu korist, odnosno da u ograničenom okviru žena ima legalno pravo da okonča svoju trudnoću.

Makorvi je umrla danas u medicinskoj ustanovi u Teksasu, rekao je Džošua Preger, njujorški novinar koji priprema biografiju o njoj i koji je napisao dug portret o njoj u časopisu Veniti Fer.

Slučaj Rou protiv Vejda iz 1973. obilježio je kraj duge sudske procedure otpočete tri godine ranije u Teksasu. Norma Makorvi, neudata majka koja je imala problematično djetinjstvo bila je treći put trudna i željela je abortus. To, međutim nije bilo dozvoljeno u američkoj državi Teksas gdje je živela, a nije imala sredstva da otputuje u neku drugu američku državu da to uradi.

Ona se tada, po savjetima dvije pravnice pobornice borbe za ženska prava, obratila sudu kao Džejn Rou suprotstavljajući se tužiocu Dalasa Henriju Vejdu. Njeno dijete se već rodilo, ali slučaj je još trajao i stigao do Vrhovnog suda.

Ironično, Makorvi koja je simbol sticanja prava na abortus u SAD kasnije se preobratila i postala žustra protivnica abortusa.

Bonus video: