Pjongjang odbija autopsiju tijela polubrata Kim Džong Una

Svi navodi za sada nagovještavaju da su dva ženska agenta Sjeverne Koreje ubodom otrovnim iglama ubila Džong Nama, a zatim pobjegla
4 komentar(a)
Kim Džong Nam, Foto: Reuters
Kim Džong Nam, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2017. 18:20h

Sjevernokorejski zvaničnici u Maleziji prigovaraju zbog najavljene autopsije tijela polubrata sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, koji je preminuo u Kuala Lumpuru, saopštili su malezijski zvaničnici.

Agencija Rojters prenosi da su Sjevernokorejci zahtijevali da im se tijelo momentalno preda, ali nekoliko izvora navode da je Malezija to odbila.

Odluka o tome da li će tijelo polubrata sjevernokorejskog lidera Kim Džong Nama na kraju biti predato vlastima Sjeverne Koreje još nije donesena.

Ranije danas, žena sa vijetnamskim putnim ispravama zadržana je na Međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru pošto je prije toga identifikovana sa snimka sigurnosne kamere na dan ubistva vođinog polubrata.

Sumnja se da je izvršen atentat u režiji sjevernokorejske obavještajne službe.

Svi navodi za sada nagovještavaju da su dva ženska agenta Sjeverne Koreje ubodom otrovnim iglama ubila Džong Nama a zatim pobjegla.

Malezijska policija saopštila je da, pored osumnjičene koja je trenutno u pritvoru, istražuje još "nekoliko" sumnjivih lica.

Ranije su potvrdili da je u Kuala Lumpuru preminuo Kim Džong Nam, polubrat sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, a južnokorejska televizija Čosun javila je da su Kim Džon Nama "otrovnim iglama" ubila dvije sjevernokorejske špijunke koje su u bjekstvu, prenosi Rojters.

Agencija navodi da i malezijska policija sumnja da Sjeverna Koreja stoji iza ovog ubistva, kao i da je izvor iz vlade Malezije naveo da policija vrši istragu kako bi "pronašla počinioce".

Navodi se da je Kim Džong Nam, stariji polubrat sjevernokorejskog vođe, bio poznat po tome što je značajan dio života proveo van zemlje i javno govorio protiv dinastičke kontrole nad Sjevernom Korejom koju sprovodi njegova porodica.

Bonus video: