Stoltenberg: Snažan NATO je dobar za Evropu, snažna Evropa je dobra za Sjevernu Ameriku

Stoltenberg je kazao da je slanje američkih trupa i opreme u Poljsku i zemlje Baltika jasan pokazatelj toga da SAD stoje uz Evropu u novim problematičnim vremenima
1 komentar(a)
Džejms Matis, Jens Stoltenberg, Foto: Miloš Rudović
Džejms Matis, Jens Stoltenberg, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 15.02.2017. 13:06h

Ovo je ključno vrijeme za transatlantski savez, jer su izazovi sa kojima se suočavamo složeniji i zahtjevniji, kazao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom uvodnog obraćanja sa američkim ministrom odbrane Džejmsom Matisom.

"Ni Evropa ni Sjeverna Amerika ne mogu ih riješiti same. Snažan NATO je dobar za Evropu, snažna Evropa je dobra za Sjevernu Ameriku. Stoga pozdravljam posvećenost SAD našoj transatlantskoj vezi. To je predanost koju vidimo ne samo na riječima, već i na djelima", kazao je Stoltenberg uoći početka dvodnevnog sastanka ministara odbrane.

Stoltenberg je dodao da je slanje američkih trupa i opreme u Poljsku i zemlje Baltika jasan pokazatelj toga da SAD stoje uz Evropu u novim problematičnim vremenima.

Matis je kazao da je ovo bitan sastanak, čije su glavne teme podjela finansijskog tereta zajedničke odbrane i borba protiv terorizma.

"Dešavanja iz 2014. su bila otrježnjavajuća i mi se moramo prilagoditi novim bezbjednosnim izazovima", kazao je Matis uoči sastanka.

Ovo je prvi sastanak Matisa na nivou ministara NATO otkako je izabran na tu funkciju.

"NATO ostaje osnova za SAD i za svu transatlantsku zajednicu. Kao što je predsjednik (Donald) Tramp izjavio, on snažno podržava NATO", kazao je Matis.

Bonus video: