Flin odbacuje optužbe: Nisam rekao ništa o sankcijama, pričali smo o ruskim diplomatama

"U nekim od ovih slučajeva, govorimo o stvarima koje su izvađene iz povjerljivog sistema i date nekom novinaru. To je krivično djelo. To je curenje i to je krivično djelo", rekao je Flin
0 komentar(a)
Majkl Flin, Foto: Reuters
Majkl Flin, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2017. 09:53h

Bivši američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin izjavio je da je vodio kratak razgovor sa ruskim ambasadorom o 35 ruskih diplomata koje je prošle godine protjerala prethodna američka administracija.

"Nismo razgovorali o sankcijama nego o 35 ljudi koji su protjerani. Znam da se tako dogodilo. Sve ćemo preispitati. Nikada nisam rekao nešto poput "Razmotrićemo sankcije" ili nešto slično", rekao je Flin u intervjuu "Dejli koleru".

On je dodao da je najviše brinuo zbog stalog curenja povjerljivih informacija u medije, prenosi TASS.

"U nekim od ovih slučajeva, govorimo o stvarima koje su izvađene iz povjerljivog sistema i date nekom novinaru. To je krivično djelo. To je curenje i to je krivično djelo", rekao je Flin.

Predsjednik SAD Donald Tramp prihvatio je Flinovu ostavku prije dva dana i imenovao penzionisanog generala Kita Keloga za vršioca dužnosti savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

"Nažalost, usljed brzog sljeda događaja, nenamjerno sam izabranom potpredsjedniku i ostalima dao nepotpune informacije u vezi sa svojim telefonskim razgovorima sa ruskim ambasadorom. Iskreno sam se izvinio predsedniku i potpredsjedniku i oni su to prihvatili", naveo je Flin u pismu sa ostavkom.

Vodeći članovi Republikanske partije pridružili su se pozivu za detaljnu istragu protiv bivšeg savjetnika predsjednika SAD Donalda Trampa za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina zbog njegove povezanosti sa Rusijom, navodi BBC.

"Vašington post" ranije je objavio da je Flin diskutovao o sankcijama protiv Rusije sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu Sergejem Kisljakom. Telefonski razgovori obavljeni su mjesec dana prije Trampove inauguracije.

Bonus video: