Republikanci podržavaju istragu o Flinu

Republikanski senator Džon Mekejn ocijenio je da je ostavka Majka Flina "zabrinjavajući pokazatelj disfuncije trenutnog aparata za nacionalnu bezbjednost", što pokreće pitanja o Trampovim namjerama prema Rusiji
0 komentar(a)
Majkl Flin, Foto: Reuters
Majkl Flin, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2017. 08:45h

Vodeći članovi Republikanske partije pridružili su se pozivu za detaljnu istragu protiv bivšeg savjetnika predsjednika SAD Donalda Trampa za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina zbog njegove povezanosti sa Rusijom, navodi BBC.

Majkl Flin je u ponedjeljak podnio ostavku zbog tvrdnji da je, prije nego što je Donald Tramp stupio na dužnost, razgovarao sa ruskim ambasadorom u SAD Sergejem Kisljakom o američkim sankcijama protiv Rusije.

Flin je u ostavci naveo da je potpredsjedniku Majku Pensu i drugima dao "nepotpune informacije" o svojim telefonskim razgovorima sa ambasadorom Rusije u SAD.

Portparol Bijele kuće Šon Spajser potvrdio je da je novi američki predsjednik znao nekoliko nedjelja unazad da je bilo problema s telefonskim pozivima Moskvi.

Kako navodi BBC, pozivi na nezavisnu istragu naišli su na hladnu reakciju nekih starijih republikanaca.

Republikanski senator Džon Mekejn ocijenio je da je ostavka Majka Flina "zabrinjavajući pokazatelj disfuncije trenutnog aparata za nacionalnu bezbjednost", što pokreće pitanja o Trampovim namjerama prema Rusiji.

Istragu o navodnim vezama novog predsjednika SAD i ruskih zvaničnika zatražili su i republikanski senatori Roj Blant i Džon Korin.

Predsjednik Odbora Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja Dejvid Nuns rekao je da bi voleo da istraži curenje informacija koje je dovelo do Flinove ostavke, navodeći da bi obavještajne agencije trebalo da objasne zašto su njegovi rezgovori snimani.

List Vašington post je u petak objavio da je Flin, na koga su pojedinci iz administracije gledali sa sumnjom zbog navodnih veza s Rusijom, pričao o sankcijama s ruskim diplomatom.

Taj izvještaj su u nekoliko navrata negirali Trampovi zvaničnici, uključujući i potpredsjednika SAD Majka Pensa, koji je u jednom televizijskom intervjuu garantovao za Flina.

Tramp je imenovao penzionisanog generala Džozefa Keloga za vršioca dužnosti savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

Bonus video: