Demokrate nakon ostavke Flina traže nezavisnu istragu o uticaju Rusije

Republikanski senator Džon Mekejn izjavio je da je Flinova ostavka uznemiravajući pokazatelj disfunkcije aktuelnog aparata nacionalne bezbjednosti
58 pregleda 7 komentar(a)
Majkl Flin, Foto: Reuters
Majkl Flin, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2017. 20:50h

Demokrate u Kongresu SAD zatražile su danas specijalnu istragu o mogućim vezama između američkog predsjednika Donalda Trampa i Rusije, uključujući i pitanje kada je Tramp saznao da je njegov bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin razgovarao o sankcijama s ruskim ambasadorom. "Amerikanci zaslužuju da znaju pun opseg finansijske, lične i političke kontrole koju Rusi imaju nad predsjednikom Trampom i šta to znači za našu nacionalnu bezbjednost", rekla je šefica poslaničkog kluba demokrata Nensi Pelosi. Flinova jučerašnja ostavka je podstakla demokrate i da ponovo traže sveobuhvatnu istragu o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore 2016. godine. Republikanci su do sada odbijali da ustanove specijalnu dvostranačku komisiju koja bi ispitala navodno miješanje Moskve, tvrdeći da je postojeći kongresni komitet sposoban za sprovođenje istrage. Međutim, nakon ostavke Flina zbog navoda da je zavarao potpredsjednika Majka Pensa u vezi s razgovora s ruskim ambasadorom, biće pod pritiskom da promijene odluku. Predstavnik demokrata Adam Šif je rekao da bi želio da zna da li je Flin radio po nalogu Trampa i da li je Tramp ili neko drugi iz administracije odobrio njegove kontakte s Rusima. On je rekao da Flinovom ostavkom nijesu prestala pitanja oko njegovih kontakata s Rusijom. Njegov kolega Adam Smit smatra da otkrića o Flinovim kontaktima "postavljaju ozbiljna pitanja o tome ko je u Bijeloj kući znao da je Flin podložan uceni i eksploataciji od strane ruske vlade i kada su za to saznali".

On je pozvao na punu istragu koja pokriva svaku i sve veze sa ovim događajima, koji bi mogli da ugroze nacionalnu bezbjednost SAD. Republikanski senator Džon Mekejn izjavio je da je Flinova ostavka uznemiravajući pokazatelj disfunkcije aktuelnog aparata nacionalne bezbjednosti. "Flinova ostavka postavlja i dalja pitanja oko namjera Trampove administracije prema Rusiji Vladimira Putina, uključujući i izjave predsjednika koje sugerišu više ekvivalentnosti izmedju SAD i Rusije uprkos invaziji na Ukrajinu, aneksiju Krima, pretnje našim NATO saveznicima i pokušaja miješanja u američke izbore", rekao je Mekejn. Stav mnogih demokrata najbolje oslikava poruka senatorke Kler Mekaskil na Tviteru: "Vrijeme je za dvostranački komitet koji će ispitati umiješanost Rusije u ovu administraciju i izbore. Tačka. Stop. Javna saslušanja".

Bonus video: