"NENAMJERNO NISAM INFORMISAO PENSA I DRUGE"

Flin podnio ostavku: Trampov savjetnik otišao zbog razgovora s Rusima

Flin je u ostavci u ponedjeljak uveče naveo da je potpredsjedniku Majku Pensu i drugima dao "nepotpune informacije" o svojim telefonskim razgovorima sa ambasadorom Rusije u SAD Sergejem Kisljakom
1 komentar(a)
Majkl Flin, Foto: Reuters
Majkl Flin, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2017. 07:50h

Savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin podnio je ostavku poslije medijskih izvještaja da je prije inauguracije Donalda Trampa s ruskim ambasadorom razgovarao o američkim sankcijama prema Rusiji, saopštila je Bijela kuća.

Flin je u ostavci u ponedjeljak uveče naveo da je potpredsjedniku Majku Pensu i drugima dao "nepotpune informacije" o svojim telefonskim razgovorima sa ambasadorom Rusije u SAD Sergejem Kisljakom.

"Na žalost, zbog brzog razvoja događaja, nenamjerno nisam informisao potpredsjednika Pensa i druge o nepotpunoj informaciji u vezi mog telefonskog razgovora sa ruskim ambasadorom. Iskreno sam se izvinio predsjedniku i potpredsjedniku, i oni su prihvatili moje izvinjenje", napisao je Flin u ostavci.

Vašington post je u petak objavio da je Flin, na koga su pojedinci iz administracije gledali sa sumnjom zbog navodnih veza s Rusijom, pričao o sankcijama s ruskim diplomatom.

Taj izvještaj su u nekoliko navrata negirali Trampovi zvaničnici, uključujući i Pensa, koji je u jednom televizijskom intervjuu garantovao za Flina.

To je rečeno "En-Bi-Si njuzu" koji podseća da su i Flin i Trampov tranzicioni tim negirali da se taj razgovor desio. Američka televizija navodi da se ovako kadrovske promene dešavaju u svakoj administraciji, bilo da je republikanska ili demokratska, ali nikada ovako rano na samom početku mandata.

Određeni broj savjetnika predsjednika Trampa ranije je ohrabrivao je šefa Bijele kuće da razmisli o davanju otkaza Flinu. To je ranije rečeno "En-Bi-Si njuzu" koji podsjeća da su i Flin i Trampov tranzicioni tim negirali da se taj razgovor desio. Američka televizija navodi da se ovakve kadrovske promjene dešavaju u svakoj administraciji, bilo da je republikanska ili demokratska, ali nikada ovako rano na samom početku mandata.

Savjetnica u Bijeloj kući Kelien Konvej je ranije izjavila da Flin ima "puno povjerenje" predsjednika SAD Donalda Trampa.

Rojters navodi da je ova izjava Trampove savjetnice stigla u trenutku kada "Flin pokušava da preživi kontroverzu vezanu za njegove kontakte sa ruskim zvaničnicima prije Trampovog preuzimanja funkcije".

Tramp je imenovao penzionisanog generala Džozefa Keloga za vršioca dužnosti savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

Preporučujemo za Vas