Rusija, nakon što je Sjeverna Koreja ispalila raketu: Može doći do sukoba

Američki predsjednik Donald Tramp, koji se u tom trenutku nalazio u državi Floridi zajedno s japanskim premijerom Šinzom Abeom koji se nalazi u poseti SAD, kratko je izjavio da Japan ima stopostotnu podršku SAD i da je testiranje rakete Pjongjaga "apsolutno nedopustivo"
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2017. 16:17h

Rusja je pozvala danas sve zemlje da učine više u smirivanju tenzija na Korejskom poluostrvu, nakon što je Sjeverna Koreja rano jutros ponovo ispalila balističku raketu.

Predsjednik odbora za spoljnu politiku u donjem domu ruskog parlamenta Leonid Slucki izjavio je da ponašanje Severne Koreje "predstavlja izazov i podsjetnik da je situacija na Korejskom poluostrvu prilično nestabilna i može da se pretvori u sukob".

Slucki je izrazio uvjerenje da bi bila moguća rusko-američka saradnja u smirivanju tenzija, "iako takva zamisao možda sada izgleda kao utopijska".

Sjeverna Koreja ispalila je danas balističku raketu, saopštilo je ministarstvo odbrane Južne Koreje, ocjenjujući da je to "provokacija" prema novoj administraciji američkog predsjednika Donalda Trampa.

Raketa je ispaljena u 7.55 po lokalnom vremenu iz baze Banghjon na zapadu Sjeverne Koreje i letjela je ka istoku, prema Japanskom moru, gdje je pala, navodi se u saopštenju.

Raketa je prešla oko 500 kilometara prije nego što je pala u more, ali je ministarstvo u Seulu navelo da se još ne zna tačno kojeg je tipa raketa.

Američki predsjednik Donald Tramp, koji se u tom trenutku nalazio u državi Floridi zajedno s japanskim premijerom Šinzom Abeom koji se nalazi u poseti SAD, kratko je izjavio da Japan ima stopostotnu podršku SAD i da je testiranje rakete Pjongjaga "apsolutno nedopustivo".

Abe je osudio lansiranje rakete kao "apsolutno neprihvatljivo".

Sjeverna Koreja je od 2006. godine sprovela pet nuklearnih probi i seriju testiranja balističkih raketa zbog čega su joj uvedene stroge međunarodne sankcije koje su u martu 2016. godine dodatno pooštrene.

Ranijim rezolucijama UN, Sjevernoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

Bonus video: