Skandal zbog zloupotrebe organa ubijenih zatvorenika u Kini

Glavni urednik časopisa Mario Mondeli je nakon pisma australijske etičarke rekao da je sa drugim urednicima došao do zaključka kako autori studije moraju dokazati etičnost upotrebe organa u njihovom istraživanju
1 komentar(a)
nauka, eksperiment, Foto: Shutterstock
nauka, eksperiment, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.02.2017. 18:18h

Veoma cijenjen medicinski časopis odlučio je da povuče svoju studiju iz 2016. zbog sumnji da su podaci za jedan članak bili izvedeni iz eksperimenata na organima ubijenih političkih i religijskih zatvorenika u Kini.

Časopis "Liver International" objavio je naučni članak kineskih hirurga o sigurnosti transplantacije jetre u kojem je obrađeno 563 slučajeva operacija u bolnici Univerziteta Žeđijang između 2010. i 2014. godine.

Klinička etičarka Vendi Rodžers sa univerziteta Makarija u Sidneju je objavila da je prošlog mjeseca poslala pismo uredniku tog časopisa, pozivajući na povlačenje tog rada zbog "nedostatka vjerodostojnih dokaza o etičnim izvorima organa", prenosi N1.

Naglasila je kako je većina transplantiranih jetara u toj studiji uzeta od političkih ili religijskih zatvorenika. Rodžers smatra kako je nemoguće izvesti tako veliku studiju bez organa zatvorenika jer jedna bolnica nije u stanju nabaviti toliko upotrebljivih jetri u razdoblju od četiri godine od srčanih bolesnika i dobrovoljnih donatora.

Glavni urednik časopisa Mario Mondeli je nakon pisma australijske etičarke rekao da je sa drugim urednicima došao do zaključka kako autori studije moraju dokazati etičnost upotrebe organa u njihovom istraživanju.

Otkrio je da je trebalo autori da predaju dokaze do 3. februara, ali još nisu odgovorili na optužbe.

Bonus video: