"TREBA NAM SE OBRAĆATI S POŠTOVANJEM"

Je li Rohani mislio i na Trampa: Zažaliće svako ko protiv Iranaca upotrijebi govor mržnje

Rohani je rekao da demonstracije miliona Iranaca pokazuju "moć islamskog Irana" i dodao da je "prisustvo (tako velikog broja Iranaca) odgovor na lažne izjave novih lidera Bijele kuće"
2 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2017. 10:37h

Predsjednik Irana Hasan Rohani poručio je danas povodom 38. godišnjice Islamske revolucije da će svako ko upućuje prijetnje iranskom narodu zažaliti.

"Iranskom narodu se treba obraćati sa poštovanjem. Iranski narod će učiniti da zažali svako ko protiv njega upotrijebi govor mržnje", rekao je Rohani koji je učestvovao na proslavama u Teheranu.

Iranski predsjednik se pristalicama obratio na centralnom trgu Azadi.

Rohani je rekao da demonstracije miliona Iranaca pokazuju "moć islamskog Irana" i dodao da je "prisustvo (tako velikog broja Iranaca) odgovor na lažne izjave novih lidera Bijele kuće".

Demonstranti su na ulicama Teherana uzvikivali tradicionalne slogane protiv SAD i Izraela.

Državna televizija objavila je snimke okupljanja u mnogim gradovima Irana u kojima se slavi 11. februar 1979. godine, kada su sljedbenici ajatolaha Ruholaha Homeinija svrgnuli sa vlasti šaha Rezu Pahlavija.

Od preuzimanja vlasti američkog predsjednika Donalda Trampa 20. januara, tenzije rastu između dvije zemlje koje nemaju diplomatske odnose od Islamske revolucije.

Tramp je kritikovao i nuklearni sporazum koji je 2015. Iran postigao sa velikim silama, a SAD su uvele dodatne sankcije protiv Teherana nakon iranske raketne probe.

Preporučujemo za Vas