Rusi greškom ubili turske vojnike, Putin: Kriva je loša koordinacija

Ovaj incident je naglasio rizik od nenamjernih sukoba između brojnih spoljnih sila koje učestvuju u kompleksnom šestogodišnjem ratu. Osim Rusije i Turske u Siriji se bore libanski Hezbolah, milicije koje podržava Iran, kao i pripadnici koalicije koju SAD predvode u borbi protiv Islamske države
2 komentar(a)
Turska vojska, Foto: Reuters
Turska vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2017. 10:08h

Trojica turskih vojnika stradala su, a 11 ih je ranjeno u ruskim vazdušnim napadima tokom jučerašnje operacije protiv Islamske države na sjeveru Sirije, saopštila je turska vojska.

„Tokom operacije koju je sproveo avion Ruske Federacije protiv meta Islamske države u Siriji, jedna bomba je slučajno pogodila zgradu koju su koristile jedinice Turske armije”, navodi se u saopštenju vojske.

Kremlj je juče saopštio da je ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana i izrazio saučešće, rekavši da je za napad kriva loša koordinacija između Moskve i Ankare, prenio je Rojters. U saopštenju se navodi da su se dvojica lidera složila da pojačaju vojnu koordinaciju protiv ekstremista ID.

Ovaj incident je naglasio rizik od nenamjernih sukoba između brojnih spoljnih sila koje učestvuju u kompleksnom šestogodišnjem ratu. Osim Rusije i Turske u Siriji se bore libanski Hezbolah, milicije koje podržava Iran, kao i pripadnici koalicije koju SAD predvode u borbi protiv Islamske države.

Potpredsjednik SAD Majk Pens juče je u telefonskom razgovoru izrazio saučešće turskom premijeru Binaliju Jildirimu. Dvojica zvaničnika su razgovarali o saradnji u borbi protiv teroruizma, saopšteno je iz kabineta turskog premijera.

Sirijski pobunjenici, koje podržava Turska, sprovode veliku ofanzivu na sirijski grad Al Bab koji je pod kontrolom ID, a nalazi se svega 30 kilometara južno od granice sa Turskom.

Jedan komandant pobunjenika je kazao da borci Slobodne sirijske armije (FSA), koji sarađuju sa turskom vojskom, napreduju u zapadnom dijelu grada u koji su upali u srijedu.

Zauzimanje tog grada bi produbilo turski uticaj u oblasti na sjeveru Sirije gdje je stvorena de fakto tampon zona.

Al Bab je veliko ekonomsko uporište ekstremista i nalazi se na ključnom raskršću za region sjeverno od Alepa. Snage sirijske vlade su takođe napredovale prema jugu i približile su se turskim i pobunjeničkim neprijateljima.

Turska vojska je saopštila da je juče ubila 44 ekstremista u vazdušnim i artiljerijskim napadima i sukobima na sjeveru Sirije.

Petorica turskih vojnika su ubijeni u sukobima, objavila je privatna turska novinska agencija Dogan.

Nije im u interesu da naruše odnose

Krajem 2015, Rusija i Turska su bile na ivici vojnog sukoba kada je turska vojska oborila ruski avion tvrdeći da je ušao u njen vazdušni prostor. Do kraja 2016, dvije države, koje podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom ratu, su sarađivale kako bi postigle primirje u Alepu.

Ubistvo ruskog ambasadora u Ankari nije narušilo odnose - a neće ni jučerašnja vojna greška, navodi BBC. Očigledan razlog za to je činjenica da su ove dvije države potrebne jedna drugoj. Turska uvozi većinu energije od Rusije i oslanja se na ruske turiste. Međutim, saradnja je neophodna i da bi ostvarile svoje ciljeve u Siriji.

Turska želi tampon zonu na sjeveru Sirije u kojoj neće biti ID i kurdskih milicija koje smatra teroristima - a proteklih mjeseci joj je bilo potrebno odobrenje Rusije da bi njene snage sprovodile ofanzivu na sjeveru te zemlje. Rusija je uspjela da vrati u život Asada a trebalo joj je da Turska - jedan od najvećih Asadovih protivnika - zažmuri na osvajanje Alepa.

Bonus video: