Tužilaštvo: Omogućiti pretres rezidencije predsjednice Južne Koreje

Po zakonu predsjednik u Južnoj Koreji ima imunitet dok je na funkciji, osim u veoma ozbiljnim slučajevima poput izdaje, i do sada nijedan predsjednik te zemlje nije bio saslušan za vrijeme mandata
0 komentar(a)
Park Geun-hje, Foto: Reuters
Park Geun-hje, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2017. 09:47h

Tužilaštvo Južne Koreje saopštilo je danas da će podnijeti zahtjev sudu kako bi primorali saradnike opozvane predsjednice Park Geun Hje da prestanu da blokiraju pretres njene zvanične rezidencije.

Tužilaštvo je prošle nedjelje pokušalo da uđe u Plavu kuću sa sudskim nalogom za pretres kako bi provjerilo da li postoji dodatni materijal povezan sa korupcionaškim skandalom u koji su umiješane Parkova i njena savjetnica.

Saradnici Parkove su ih otjerali citirajući zakon koji može da blokira pretres lokacija na kojima su državne tajne.

Portparol tužilaštva Li Kju Čul rekao je da će zahtjev biti podnijet Administrativnom sudu u Seulu, kako bi se razjasnilo da li je blokiranje takvih pretresa legalno. On očekuje da će se sud izjasniti sljedeće nedjelje.

Tužilaštvo je ovaj korak preduzelo samo dan nakon što je Park juče otkazala planirano saslušanje, zbog toga što je navodno u medije procurilo mjesto i vrijeme razgovora.

Dvije strane su se prethodno dogovorile da neće objavljivati takve informacije pre kraja saslušanja. Tužilaštvo negira odgovornost za procurjele informacije.

Po zakonu predsjednik u Južnoj Koreji ima imunitet dok je na funkciji, osim u veoma ozbiljnim slučajevima poput izdaje, i do sada nijedan predsjednik te zemlje nije bio saslušan za vrijeme mandata.

Ustavni sud će donijeti konačnu odluku o tome da li će i zvanično okončati mandat predsjednice Park ili će je vratiti na funkciju.

Predsjednica Park Geun Hje je opozvana u decembru prošle godine zbog optužbi da je omogućila svojoj savjetnici i prijateljici Čoi Sun Sil da se miješa u državne poslove i da koristi svoj uticaj i primora kompanije da doniraju milione dolara dvijema fondacijama koje je kontrolisala.

Bonus video: