Grupna tuča u Parlamentu Južne Afrike, letjele pesnice na sve strane

"Pred nama je jedan nepopravljiv čovjek, truo do srži", rekao je Džulijus Malema, lider EFF-a, upirući prstom na predsjednika Zumu, koga optužuju za korupciju. Drugi opozicioni poslanik dobacio je Zumi da je "kršilac ustava"
74 pregleda 8 komentar(a)
Tuča, Foto: Youtube screenshot
Tuča, Foto: Youtube screenshot
Ažurirano: 09.02.2017. 20:06h

Opozicioni južnoafrički poslanici razmijenili su danas udarce s pripadnicima obezbijedjenja koji su krenuli da ih izbace iz Parlamenta pošto su pokušai da spriječe godišnji obraćanje predsjednika Južne Afrike Džejkoba Zume naciji.

Poslanici opozicione partije Borci za ekonomsku slobodu (EFF) više od sata su ometali Zumin govor, smatrajući da on više nema legitimitet da se obraća narodu, a onda ih je, u opštem metežu, tridesetak pripadnika obezbjedjenja Parlamenta izbacilo.

"Pred nama je jedan nepopravljiv čovjek, truo do srži", rekao je Džulijus Malema, lider EFF-a, upirući prstom na predsjednika Zumu, koga optužuju za korupciju. Drugi opozicioni poslanik dobacio je Zumi da je "kršilac ustava".

U martu je sud proglasio Zumu krivim za kršenje Ustava zato što je koristio državna sredstva za renoviranje svoje privatne rezidencije. Predsjednik je od tada vratio dio potrošenog novca, odnosno pola miliona evra.

Pošto je prvo komentarisao i slušao upadice, predsjednica Parlamenta Baleka Mbete zatražila je od poslanika EFF-a obučenih u crvene kombinezone rudara i spremačica, da napuste Skupštinu. Kada su odbili, obezbjedjenje ih je izbacilo.

Poslije tog opšteg haosa poslanici glavne opozicione partije Demokratskog saveza napustili su salu iz protesta.

Sa više od sata zakašnjenja predsjednik Zuma je mogao da održi govor.

Ovo je treća godina zaredom da poslanici EFF-a remete Zumino godišnje obraćanje naciji.

Jake bezbjednosne mjere bile su zbog predsjednikovog govora, te je oko zgrade Parlamenta rasporedjeno više od 400 vojnika i pojačano je prisustvo policije.

Bonus video: