SKORO 14.000 POŽARA

Novogodišnji vatrometi odnijeli 39 života u Kini

Ministarstvo javne bezbjednosti Kine saopštilo je da je tokom sedmodnevnog novogodišnjeg slavlja u periodu od 27. januara do 2. februara širom zemlje registrovano ukupno 13.796 požara u kojima je život izgubilo najmanje 39 osoba
1 komentar(a)
kineski vatromet, Foto: Reuters
kineski vatromet, Foto: Reuters
07.02.2019. 01:16h

Najmanje 39 osoba je poginulo u eksplozijama i požarima širom Kine u proslavama Praznika proljeća, kojim se obilježava Nova godina po lunarnom kineskom kalendaru.

Ministarstvo javne bezbjednosti Kine saopštilo je da je tokom sedmodnevnog novogodišnjeg slavlja u periodu od 27. januara do 2. februara širom zemlje registrovano ukupno 13.796 požara u kojima je život izgubilo najmanje 39 osoba.

Policija je ove godine pooštrila mjere bezbjednosti na trgovima, pa je broj požara znatno smanjen. Te mjere su vjerovatno rezultirale time i da za skoro trećinu bude smanjen broj poginulih u tim požarima.

Praznik proljeća, kao najvažniji i najsvečaniji u Kini, simbolizuje početak Nove godine po kineskom lunarnom kalendaru, a istovremeno je i jedinstvena prilika za okupljanje porodica, što dovodi do velikih migracija i enormnih gužvi u saobraćaju.

Spektakularni vatrometi kao simbolicni način "teranja zlih duhova" širom zemlje svake godine donesu i velike probleme vatrogasnim i drugim nadležnim službama.