Nema ponovnog uvođenja zabrane: Sud odbio Trampa

Ministarstvo pravde zahtijevalo je da odluka sudije Robarta bude stavljena van snage dok se ne odgovori na žalbu, naglašavajući da je zabrana ulaska neophodna "kako bi se obezbijedilo da oni kojima je odobren ulazak nemaju namjeru da naškode Amerikancima i nemaju veze s terorizmom"
6 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2017. 09:48h

Američki Apelacioni sud odbacio je zahtjev administracije predsjednika Donalda Trampa da hitno bude ponovo stavljena na snagu njegova uredba o zabrani ulaska u SAD za izbjeglice i državljane sedam pretežno muslimanskih zemlja, javlja AP.

Ministarstvo pravde SAD podnijelo je u subotu uveče žalbu protiv suspenzije kojom je sud blokirao odluku predsjednika Trampa o zabrani ulaska u zemlju za izbjeglice i državljane sedam pretežno muslimanskih zemlja, a Tramp je obećao da će svoju odluku vratiti na snagu.

U žalbi se ističe da je "suvereno pravo" predsjednika da strance primi u zemlju ili ne, navodeći kao "osnovni princip da stranac koji traži prvi put ulazak u SAD traži privilegiju i nema ustavna prava u vezi sa njenom primjenom", prenijela je američka agencija.

Američki predsjednik okarakterisao je u subotu kao "smiješnu" presudu sudije Džejmsa Robarta iz Sijetla, poručivši da će odluka "takozvanog sudije" biti poništena,prenosi RTS.

"Pobijedićemo. Radi bezbjednosti zemlje, pobijedićemo", rekao je Tramp novinarima na Floridi, prenosi Rojters.

Tramp je juče, u nizu tvitova, osudio odluku koju je federalni sudija doneo u petak, a u jednom od njih je naveo da će, zbog blokiranja odluke o zabrani ulaska, mnogi "loši i opasni ljudi moći da nagrnu u zemlju".

Američka vlada upozorila je da odluka o ukidanju zabrane putovanja u SAD direktno šteti javnosti.

Ministarstvo pravde zahtijevalo da odluka sudije Robarta bude stavljena van snage dok se ne odgovori na podnijetu žalbu, naglašavajući da je zabrana ulaska neophodna "kako bi se obezbijedilo da oni kojima je odobren ulazak nemaju namjeru da naškode Amerikancima i nemaju veze s terorizmom".

U podnesku Ministarstva pravde, Tramp je naveden kao jedan od podnositelja u svojstvu predsjednika, zajedno sa ministrom unutrašnje bezbjednosti Džonom Kelijem i državnim sekretarom Reksom Tilersonom.

Žalbu podnijetu na odluku sudije razmotrilo je tročlano sudsko vijeće koje je imalo moć da podrži uredbu ili je suspenduje.

Odlukom sudije Robarta, američka administracija je spriječena da stavi na snagu uredbu kojom je, takođe, zabranjen pihvat sirijskih izbjeglica i koja je izazvala proteste velikih razmjera širom SAD.

Bonus video: