Trampov izbor za zamjenika šefa diplomatije izazvao pravu buru

Abramsovu karijeru obilježili su ispadi i skandali
5 komentar(a)
Eliot Abrams, Foto: Twitter
Eliot Abrams, Foto: Twitter
Ažurirano: 04.02.2017. 09:59h

Sa svakim novim predsjednikom SAD dolazi i nova administracija. Donald Tramp je već zamijenio veliki dio Obaminog kadra, a najveća čistka dogodila se u Stejt departmentu. Njegov najnoviji kandidat za jednu od najosetljivijih funkcija u administraciji - zamjenika šefa diplomatije, izazvao je pravu buru.

Ako je izbor Reksa Tilersona za državnog sekretara izazvao velike reakcije zbog njegovih veza sa Rusijom i Vladimirom Putinom, šta onda reći za Eliota Abramsa, jednog od vodećih neokonzervativaca i najozbiljinijeg kandidata za Tilersonovog zamjenika?

Abramsovu karijeru obilježili su ispadi i skandali. Najveći od svih svakako je presuda za namjerno dovođenje u zabludu Kongresa SAD vezano za njegovu ulogu u skandalu o neovlašćenoj prodaji oružja Iranu tokom osamdesetih, poznatijem kao "Irangejt" ili "Iran-kontra" skandal. Podsjetnik - Iran je tada bio pod žestokim sankcijama.

Ipak, to je samo vrh ledenog brijega. Abrams je 2002. godine, kao član Bušovog Nacionalnog bezbednosnog savjeta SAD, prema izvorima "Vašington posta", ohrabrivao puč protiv demokratski izabrane vlasti Venecuele. Četiri godine kasnije aktivno je radio na osporavanju i poništavanju izbora u Palestini.

Sve ovo i dalje spada pod "manje grijehe" ako se uzme u obzir šta je Eliot Abrams radio za vrijeme mandata Ronalda Regana. Kao tadašnji asistent državnog sekretara, zadužen za ljudska prava, Abrams je omogućio tadašnjem diktatoru Gvatemale, generalu Efrainu Riosu Montu da izvrši nezapamćen genocid nad urođeničkim narodom u regionu Ićil.

Da stvar bude gora, dok su se krvavi zločini izvršavali u Gvatemali, Abrams je snažno lobirao u Kongresu SAD da Montov režim dobije veliku vojnu pomoć od Amerike. Ubjeđivao je kongresmene da je diktator "donio zapažen napredak u pogledu ljudskih prava" otkad je preuzeo zemlju. Abrams je išao toliko daleko da je čak izjavio kako se "ubijanje nedužnih civila smanjuje korak po korak", i zatim zahtijevao od Kongresa da "pošalje vojnu pomoć generalu u znak nagrade".

Čak je i unapređen u asistenta šefa diplomatije za unutrašnja pitanja. Protesti zbog pokolja u Gvatemali bili su sve glasniji, a Abrams je negirao bilo kakve zločine, silovanja i pogubljenja koja su se dešavala u toj centralnoameričkoj državi, i to od strane režima za koji je, u bog zna čije ime, svesrdno lobirao, piše "Blic".

Prikrivanja sličnih strahota činio je i za lidere El Salvadora, Nikaragve i Hondurasa.

Dakle, čovjek koji je otvoreno navodio vladu SAD da pomaže ratnom zločincu odgovornom za genocid, ne može se nazvati drugačije nego ratni zločinac, navodi "Post".

Donald Tramp je riješio da ukine mjesto zamenika državnog sekretara zaduženog za menadžment (šef diplomatije po nepisanom pravilu ima dva zamjenika), što znači da bi Tilersonov zamjenik imao daleko veća ovlašćenja nego neki njegovi prethodnici u ranijim administracijama.

Ukoliko takva osoba postane drugi čovjek američke diplomatije, Trampov plan o "miroljubivoj spoljnoj politici" mogao bi da bude pod ozbiljnim znakom pitanja.

Bonus video: