Predsjednik Angole se povlači nakon 37 godina vladanja

Dos Santoš (74) je došao na vlast u naftom bogatoj Angoli još 1979. godine, i to ga čini vladarom sa drugim najdužim stažom jer je Teodoro Obiang Nguema iz Ekvatorijalne Gvineje mjesec duže na toj funkciji
73 pregleda 6 komentar(a)
Žoze Eduardo dos Santoš, Foto: Reuters
Žoze Eduardo dos Santoš, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2017. 12:16h

Predsjednik Angole Žoze Eduardo dos Santoš je objavio da se neće kandidovati na izborima u avgustu nakon što je 37 godina bio na vlasti.

On je kao kandidata za svog nasljednika odredio ministra odbrane Angole.

Dos Santoš (74) je došao na vlast u naftom bogatoj Angoli još 1979. godine, i to ga čini vladarom sa drugim najdužim stažom jer je Teodoro Obiang Nguema iz Ekvatorijalne Gvineje mjesec duže na toj funkciji.

Za vrijeme vlasti Santoša u Angoli se završio građanski rat, desio se investicioni bum, ali je žestoko kritikovan zbog korupcije i netransparentnosti, dok su građani Angole siromašili a njegova se familija jako obogatila.

Za nasljednika je izabrao bivšeg generala Žoao Manuel Gonsalves Lourenca.

Očekivalo se da će se Dos Santoš povući 2018. kako je ranije najavio, ali će to ipak uraditi ranije u zemlji koja nema pravu političku opoziciju.

U tamošnjoj javnosti se spekulisalo da je predsjednik teško bolestan, ali je to demantovano. Po izbornom sistemu Angole, predsjednik partije koja pobijedi na izborima automatski postaje predsjednik države.

Bonus video: