Bijela kuća: Trampova izjava o Meksiku je bila šala

I portparol meksičkog predsjednika je negirao da su Trampove izjave bile preteće i ponižavajuće, ocijenivši da je razgovor bio konstruktivan
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2017. 17:11h

Izjava američkog predsjednika Donalda Trampa predsjedniku Meksika Enrikeu Penji Nijetu da bi SAD mogle da pošalju vojsku da srede "loše momke tamo dolje" bila je u šaljivom tonu, izjavio je zvaničnik Bijele kuće.

Zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da je Tramp prošle nedjelje u telefonskom razgovoru spomenuo mogućnost slanja vojske u kontekstu borbe protiv narko-kartela.

"Te izjave bile su šaljive, dio razgovora o tome kako SAD i Meksiko mogu sarađivati u borbi protiv nakro-kartela i drugih kriminalnih elemenata i većem obezbjeđivanju granice", rekao je zvaničnik.

I portparol meksičkog predsjednika je negirao da su Trampove izjave bile preteće i ponižavajuće, ocijenivši da je razgovor bio konstruktivan.

Agencija Asošijeted pres navodi da transkript razgovora pruža rijedak i fascinantan uvid u način na koji novi američki predsjednik vodi diplomatske odnose iza zatvorenih vrata. Telefonski razgovor je trebalo da popravi odnose narušene Trampovim insistiranjem da Meksiko plati izgradnju zida na granici, što Meksiko odbija.

"Imate gomilu loših momaka tamo dolje. Ne trudite se dovoljno da ih zaustavite. Mislim da se vaša vojska plaši. Naša vojska se ne plaši, pa bih mogao da ih pošaljem dolje da se pobrinu za to", rekao je Tramp, prema transkriptu dostupnom AP-u.

Bonus video: