Gutereš: Trampove mjere neće spriječiti teroriste da uđu u Ameriku

Kako je obrazloženo, uredba može dovesti do toga da se ljudima odbija zahtjev za azil i da se vraćaju u zemlje iz kojih su došli, a u kojima se suočavaju sa torturom
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2017. 18:04h

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas na ukidanje uredbe predsjednika SAD Donalda Trampa o zabrani ulaska u SAD za državljane sedam pretežno muslimanskih zemalja rekavši da te mjere neće spriječiti teroriste da uđu u Ameriku.

"Mislim da te mjere treba da budu ukinute što prije", rekao je Gutereš novinarima, prenosi AFP.

On je rekao da ta uredba nije najbolji način da se SAD ili neka druga zemlja zaštite od moguće infiltracije terorista.

Ranije su eksperti Ujedinjenih nacija (UN) ocijenili da je uredba o imigraciji američkog predsjednika Donalda Trampa u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Kako je obrazloženo, uredba može dovesti do toga da se ljudima odbija zahtjev za azil i da se vraćaju u zemlje iz kojih su došli, a u kojima se suočavaju sa torturom.

Eksperti UN su zatražili od Trampove administracije da zaštiti ljude koji dolaze u Sjedinjene Američke Države (SAD) bježeći od rata i progona i da se pridržava načela nediskriminacije na temelju rase, nacionalnosti i religija.

"Uredba je diskriminatorska, zasnovana na jednoj nacionalnosti i vodi ka porastu stigmatizacije muslimanske zajednice. Skorija američka politika takođe je omogućavala da se ljudi vraćaju, bez odgovarajuće procjene i procedura za azil u države u kojima postoji opasnost da budu mučeni i loše tretirani, što je u suprotnosti sa međunarodnim ljudskim pravima", kaže se u saopštenju.

Trampova uredba, koja ograničava imigraciju, izazvala je međunarodno negodovanje, čak i među saveznicima SAD i izazvala haos i zbunjenost među putnicima, podsjećaju agencije.

Pravni izazovi su se raširili, jer su i tri američke države odlučile da ukinu uredbu uz obrazloženje da se „ruga“ ustavnim garancijama vjerskih sloboda.

Bonus video: