San Francisko podnio tužbu protiv Trampa

U SAD oko 300 gradova odbija da primjeni zakone o imigraciji. U tim gradovima održani su protesti protiv nedavnog ukaza o privremenom zatvaranju granica za izbjeglice i državljane sedam muslimanskih zemalja
2 komentar(a)
San Francisko, Foto: Reuters
San Francisko, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2017. 08:58h

Grad San Francisko podnio je kasno sinoć tužbu protiv američkog predsjednika Donalda Trampa zbog njegove odluke da ukine savezno finansiranje gradova poznatih kao "svetilišta" (sanctuary cities) koja štite građane bez dokumenata, smatrajući je "neustavnom".

"Trampov ukaz nije samo neustavan, već je anti-američki", izjavio je tužilac San Franciska Denis Herera i dodao da je tužba podnjeta saveznom sudu jer "svi treba da se tome usprotive".

"Mi smo zemlja imigranata i pravna država. Mi zapravo treba da budemo čuvari demokratije, kao što je to u oproštajnom govoru rekao bivši predsjednik Barak Obama", rekao je Herera.

Tužba se odnosi na Trampa i njegovu administraciju, jer žele da ukinu savezno finansiranje gradova "svetilišta".

U SAD oko 300 gradova odbija da primjeni zakone o imigraciji. U tim gradovima održani su protesti protiv nedavnog ukaza o privremenom zatvaranju granica za izbjeglice i državljane sedam muslimanskih zemalja.

Trampova administracija je ocjenila da ti gradovi služe kao "utočište za kriminalce" dok ti gradovi tvrde da žele da zaštite građane bez dokumenata jer doprinose zajednici.

Herera je rekao da u San Francisku ima oko 30.000 stanovnika sa neregulisanim dokumentima i da je do sada taj grad dobijao više od 1,2 milijardi dolara od saveznih vlasti da bi se pokrili troškovi socijalne pomoći i zdravstvene zaštite.

Bonus video: