Komandos koja tvrdi da je ubio Bin Ladena objavljuje memoare: Prikazati "ljudsku stranu" borbi

O'Nil je 2014. godine prvi put izašao u javnost s tvrdnjom da je ubio Bin Ladena, što vlada SAD nije ni potvrdila ni porekla
5 komentar(a)
Rober O'Nil, Foto: Twitter
Rober O'Nil, Foto: Twitter
Ažurirano: 31.01.2017. 16:28h

Pripadnik elitnih američkih vojnih jedinica Robert O'Nil koji tvrdi da je ispalio hice koji su ubili Osamu bin Ladena, objaviće 25. aprila svoje memoare, saopštila je izdavačka kuća Skribner.

Njujorški izdavač navodi da će u knjizi "The Operator" biti "živopisno opisana" karijera tokom koje je O'Nil, iz mornaričkih foka (Navy SEAL), bio u preko 400 misija, među kojima je i upad u Bin Ladenovo skrovište u Pakistanu u maju 2011. godine.

O'Nil je rekao da je htio da prikaže "ljudsku stranu" borbi koje je vodio širom sveta, navodi se u Skribnerovom saopštenju.

"Oni su nevjerovatni ljudi, ali su takođe normalni i ja sam ponosan što sam služio s njima. Htio sam da pokažem i da možeš da uradiš sve što želiš, bez obzira odakle si, dokle god vrijedno radiš, izbjegavaš negativnost i nikada ne odustaješ", rekao je O'Nil.

O'Nil je 2014. godine prvi put izašao u javnost s tvrdnjom da je ubio Bin Ladena, što vlada SAD nije ni potvrdila ni porekla. Komandant komande za pomorsko specijalno ratovanje Brajan Losi tada je kritikovao tu izjavu kao suprotnu običaju mornaričkih specijalaca koji zabranjuje "samoreklamerstvo".

Drugi pripadnik mornaričkih foka Metju Bisonet napisao je bestseler "No Easy Day" 2012 u kojem je pod pseudonimom Mark Oven iznio detaljan opis akcije u koj je ubijen Bin Laden, ali nije identifikovao komandosa koji je ubio vođu Al Kaide. Bisonetu je zaprijećeno zatvorom pošto njegov rukopis nije prošao kroz Pentagon, a prošle godine je pristao da plati vladi milione dolara od zarade. Portparol Skribnera rekao je da je Pentagon odobrio O'Nilovu knjigu.

O'Nil, koji je pored drugog ordenja nosilac i dvije Srebrne i četiri Bronzane zvijezde, u svojoj knjizi će ponuditi "moćne priče i uvide" u američki rat protiv terorizma, i "prikazaće žestoko i jedinstveno bratstvo među fokama, od kojih mnogi provode i do 300 dana odvojeni od svojih porodica i oslanjaju se na članove tima za opstanak", navodi se u Skribnerovom saopštenju.

Bonus video: