Tramp smijenio dva zvaničnika zbog ukaza o imigraciji

Američki predsjednik smatra da ovom uredbom, kao i istovremeno uvedenom zabranom sprovođenja Programa SAD za prijem izbjeglica na 120 dana, štiti državu od mogućih napada ekstremista
29 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2017. 07:25h

Američki predsjednik Donald Tramp smijenio je kasno sinoć vršioca dužnosti saveznog javnog tužioca kao i načelnika carinske službe za imigraciju zbog odbijanja da primjene njegovu uredbu o imigraciji.

Seli Jejts, visoka zvaničnica iz bivše administracije Baraka Obame koji je obavljala dužnost v.d. saveznog javnog tužioca (ministra pravde), naložila je tužiocima da ne podržavaju Trampov dekret.

Trampova uredba kojom se na 90 dana zabranjuje ulazak u SAD državljanima Iraka, Irana, Jemena, Sirije, Sudana, Libije i Somalije izazvala je masovne proteste i osude u SAD i ostatku svijeta.

Američki predsjednik smatra da ovom uredbom, kao i istovremeno uvedenom zabranom sprovođenja Programa SAD za prijem izbjeglica na 120 dana, štiti državu od mogućih napada ekstremista.

Javni tužilac američke države Vašington Bob Ferguson najavio je kasno sinoć da će tužiti predsjednika Donalda Trampa.

Ferguson, jedan od 16 javnih tužilaca američkih saveznih država koji su izdali saopštenje u kome Trampovu uredbu nazivaju "neameričkom i nezakonitom", prvi je tužilac koji je najavio tužbu protiv Trampove administracije zbog neke odluke.

Američki predsjednik je smijenio i vršioca dužnost načelnika carinske službe za imigraciju Danijela Regsdejla, koji je takođe bio u Obaminoj administraciji.

Nekoliko američkihh diplomata protestovalo je protiv uredbe, koristeći službeni diplomatski kanal "neslaganje" ali je ih Bijela kuća upozorila da će biti razriješeni dužnosti ako ne primjene Trampov ukaz, rekao je portparol Bijele kuće Šon Spajser.

Bivši predsjednik SAD Barak Obama, koji je rekao da će se držati dalje od politike osim ako su ugrožene "suštinske vrijednosti SAD" oglasio se sinoć prvi put od odlaska iz Bijele kuće.

Obama je pohvalio sve one koji širom zemlje izražavaju svoje protivljenje uredbi predsjednika Donalda Trampa o imigraciji.

Obamin portparol Kevin Luis rekao je da se "Obama iz osnova ne slaže sa idejom diskriminacije pojedinaca zbog njihove vjere ili religije".

U svom prvom obraćanju u ime bivšeg predsjednika, Luis je rekao da je Obama "ohrabren" snagom otpora u američkom društvu.

Nova ministarka pravde SAD obećala primjenu uredbe

Novi vršilac dužnosti ministra pravde, savezni tužilac Dejna Boente, obećala je danas odmah poslije svog imenovanja da će primjeniti uredbu Trampa o imigraciji.

Dejna Boente je imenovana da zamijeni Seli Jejts.

"Izdala sam instrukcije da svi zaposleni u ministarstvu pravde izvršavaju dužnost za koju su položili zakletvu i da brane zakonske uredbe predsjednika", rekla je ona.

Bonus video: