Goldman Saks osudio Trampov antiimigracioni dekret

Trampovu odluku kritikovale su i korporacije Epl, Fejsbuk, Majkrosoft, Gugl i Netfliks
0 komentar(a)
Goldman Saks, Foto: Nytexaminer.com
Goldman Saks, Foto: Nytexaminer.com
Ažurirano: 30.01.2017. 16:03h

Američka investiciona banka Goldman Saks, čiji su pojedini bivši rukovodioci postavljeni na uticajne pozicije u administraciji američkog predsjednika Donalda Trampa, osudila je danas njegov dekret o privremenoj zabrani ulaska u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja.

"To nije politika koju mi podržavamo, a pred Federalnim sudom već su pokrenuti postupci i privremeno suspendovane neke od odredaba tog dekreta", naveo je u audio-poruci direktor Goldman Saksa Lojd Blankfejn.

On je dodao da u slučaju primene dekreta postoji potencijalna opasnost za poslovanje kompanije i pojedine zaposlene i njihove porodice.

Blankfejn je rekao da će Goldman Saks učiniti sve što je pravno moguće da ublaži posljedice dekreta na svoje zaposlene, ali nije precizirao o kakvim se koracima tačno radi.

Goldman Saks je jedna od najvećih poslovnih banaka na svetu i pruža svoje usluge vladama, multinacionalnim kompanijama i najbogatijim ljudima širom svijeta.

To je druga institucija na Vol stritu koja je osudila antiimigracioni Trampov ukaz, što je u nedjelju prva učinila banka Džej-Pi Morgan Čejs.

Trampovu odluku kritikovale su i korporacije Epl, Fejsbuk, Majkrosoft, Gugl i Netfliks.

Novi američki predsjednik imenovao je nekoliko bivših rukovodilaca Goldman Saksa na ključne funkcije u svojoj administraciji, a među njima su Stiv Benon, savjetnik za nacionalnu bezbjednost, i Stiven Mnučin, ministar finansija.

Bonus video: