SASLUŠANJE U KONGRESU

Ministar odbrane SAD: Što prije formirati Oružane snage Kosova

Matis je rekao da je "Kosovo primjer onoga šta se desi kada se međunarodna zajednica koju predvode SAD obaveže u odbrani svojih interesa i vrijednosti"
11 komentar(a)
Džejms Matis, Foto: Reuters
Džejms Matis, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2017. 11:04h

Novi ministar odbrane SAD Džejms Matis kaže da prije smanjenja prisustva snaga SAD na Kosovu domaće kosovske snage moraju dobiti mandat za odbranu zemlje.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, na saslušanju u Kongresu 12. januara prije potvrđivanja izbora, Matis je od ostalih zemalja Zapadnog Balkana spomenuo samo Kosovo.

Uz konstataciju da će oko 650 pripadnika američkih trupa ostati na Balkanu kao dio snaga Kfora, raspoređenih na Kosovu još 1999. godine, a danas ih čini više od 4.600 osoblja iz 30 zemalja, na pitanje koje je glavne poteze potrebno povući u smanjenju ili potpunom povlačenju, Matis je rekao da je "Kosovo primjer onoga šta se desi kada se međunarodna zajednica koju predvode SAD obaveže u odbrani svojih interesa i vrijednosti".

"Preporučio bih da smanjenje bude srazmjerno trenutnoj sigurnosnoj situaciji. Međutim, smatram da trenutno snage ostaju ključne za osiguravanje stabilnosti u regionu. Štaviše, prije nego što bi bilo mudro smanjiti vojno prisustvo američkih vojnika, sigurnosne snage Kosova moraju dobiti mandat kako bi obavljale sigurnosnu situaciju u samoj zemlji, kao i teritorijalnu odbranu, pomak koji zahtjeva ustavne promjene i podršku parlamenta (Skupštine Kosova)", istakao je Matis.

O tome su ranije pisali i prištinski mediji.

Na pitanje da li Evropska unija može igrati značajniju ulogu na Kosovu, on je odgovorio potvrdno.

"Da. Napori Evropske unije su od suštinske važnosti za ekonomski i politički razvoj Kosova i njegove stabilnosti, a daljnji angažman EU treba ohrabriti. Unija već igra značajnu ulogu na Kosovu u posredovanju normalizacije odnosa Srbije i Kosova putem dijaloga Beograda i Prištine. Dijalog takođe omogućava objema zemljama da idu naprijed ka evropskim integracijama, uz razumijevanje da će tema o priznavanju suverenosti Kosova od Srbije biti aktualizovana i prije stvarnog pristupanja članstvu u EU. Dodatno, Evropska unija pomaže uspostavljanje stabilnosti na Kosovu putem Misije vladavine prava Evropske unije na Kosovu" (Euleks), precizirao je Matis.

Istovremeno, predsjednik Kosova Hašim Tači pozdravio je u subotu stav američkog ministra odbrane.

"I ranije sam naglasio, nakon uspostavljenih kontakata s novom administracijom SAD, da će Kosovo ostati fokus SAD vodeći opreznu politiku za afirmaciju i konsolidaciju naše države, za produbljivanje naših posebnih i doživotnih odnosa", kazao je Tači.

Tači je izrazio ubjeđenje da će američka administracija nastaviti podržavati Kosovo, "posebno kroz formiranje Oružanih snaga Kosova".

Preporučujemo za Vas