"ZASNOVANO NA ČINJENICAMA, NE NA RELIGIJI"

Đulijani: Tramp prvobitno uredbu zvao zabranom za muslimane

Đulijani je objasnio da su tom uredbom obuhvaćene većinski muslimanske zemlje jer su one te koje stvaraju opasnost po SAD
52 pregleda 1 komentar(a)
Rudi Đulijani, Foto: Beta/AP
Rudi Đulijani, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.01.2017. 10:38h

Kada je predsjednik SAD Donald Tramp prvi put objavio uredbu o zabrani ulaska u SAD ljudima iz sedam većinski muslimanskih zemalja nazvao ju je "zabranom za muslimane", izjavio je njegov savjetnik.

Đulijani, koga je Tramp postavio za svog gurua za sajber-bezbjednost, odgovorio je tako na pitanje Foks njuza da li ta zabrana ima veze sa religijom.

"Pokažite mi pravi način da to uradim legalno", citirao je Đulijani Trampa.

Bivši gradonačelnik Njujorka (72) kazao je da se sa timom pravnih stručnjaka umesto na religiju fokusirao na opasnost, kada su sastavljali Trampovu uredbu koja je izazvala masovne proteste i reagovanja političara širom svijeta.

Đulijani je objasnio da su tom uredbom obuhvaćene većinski muslimanske zemlje jer su one te koje stvaraju opasnost po SAD.

"To je zasnovano na činjenicama, ne na religiji", naveo je Đulijani.

Prema pomenutoj uredbi državljanima šest zemalja - Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libije - vize neće biti izdavane u naredna četiri mjeseca, dok je sirijskim izbjeglicama ulazak zabranjen na neodređeno vreme.

Preporučujemo za Vas