Netanjauhova podrška Trampovom zidu šokirala Meksiko

U pismu, u kome se navodi da je Meksiko prijatelj Izraela, podsjeća se i da je ministar spoljnih poslova Luis Kaso izrazio podršku Izraelu u petak na Međunarodni dan sjećanja na holokaust
55 pregleda 4 komentar(a)
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2017. 10:16h

Podrška izraelskog premijera Benjamina Netanjahua planu predsjednika SAD Donalda Trampa da se podigne zid na američkoj granici s Meksikom izazvala je ljutitu reakciju meksičkih diplomatskih zvaničnika, javljaju danas izraelski mediji.

Meksička vlada je poslala oštro intonirano pismu izraelskoj vladi u kome je navedeno da je "ministarstvo Meksika za spoljne poslove prenijelo izraelskoj vladi, preko svoje ambasade u Meksiku, da je meksička vlada u apsolutnom šoku i da je razočarana".

U pismu, u kome se navodi da je Meksiko prijatelj Izraela, podsjeća se i da je ministar spoljnih poslova Luis Kaso izrazio podršku Izraelu u petak na Međunarodni dan sjećanja na holokaust.

Jevrejska zajednica u Meksiku je izrazila ogorčenost zbog podrške Trampu na Netanjahuovom Tviter nalogu.

"Predsjednik Tramp je u pravu. Ja sam izgradio zid duž južne granice Izraela. Zaustavio sam nelegalnu imigraciju. Veliki uspjeh. Odlična ideja”, napisao je Netanjahu na svom Tviter nalogu. Netanjahuova poruka je zasnovana na odluci vlade da izgradi zid duž granice s Egiptom.

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Imanuel Nahšon je na svom Tviter nalogu objavio poruku u cilju da spriječi potencijalnu krizu s Meksikom. On je napisao da je Netanjahu "aludirao na specifično bezbjednosno iskustvo". "Mi ne izražavamo stav o odnosima SAD-Meksiko”, napisao je portparol.

Izraelski ambasador u Meksiku Jonatan Peled je napisao na španskom, takođe na Tviter nalogu, da je "nemoguće porediti granicu Izrael-Sinaj sa granicom SAD-Meksiko". "Naša granica je zatvorena da se branimo od terorizma", napisao je ambasador.

Izraelski mediji su prokomentarisali da se pomenutim stavom Netanjahu uključio u političku debatu koja trenutno zaokuplja SAD u vezi sa Trampovom imigracionom politikom. U intervjuu za Foks njuz u četvrtak Tramp je pomenuo Izrael kako bi opravdao svoj plan da se izgradi zid duž granice s Meksikom.

"Zid je neophodan jer ljudi žele zaštitu i zid štiti. Sve što je potrebno jeste da pitate Izrael", napisao je Tramp kako su prenijeli izraelski mediji. On je objasnio da se Izrael suočio s "katastrofom", nelegalnom imigracijom, ali kada je izgradio zid "prestala je za 99,9 procenata".

Tramp je očito mislio na izraelsku graničnu ogradu prema Egiptu podignutu 2013. godine koja je drastično smanjila broj imigranata i izbjeglica iz Afrike koji su sa Sinajskog poluostrva ulazili u Izrael.

Bonus video: