Smrt bivšeg generala KGB povezana sa dosijeom o Trampu?

Ekspert za ruske bezbjednosne prijetnje Kristo Grozev vjeruje da je bivši general ključni izvor na koga se Stil poziva u dosijeu
92 pregleda 8 komentar(a)
oLEG eROVINKIN
oLEG eROVINKIN
Ažurirano: 29.01.2017. 08:43h

Postoji mogućnost da je bivši general KGB Oleg Erovinkin, osumnjičen da je pomagao bivšem špijunu MO6 Kristoferu Stilu da sastavi dosije o Donaldu Trampu, ubijen je od strane Kremlja i da je njegova smrt zataškana, piše britanski Telegraf.

Erovinkin je pronađen mrtav na zadnjem sjedištu svog auta u Moskvi na tzv. "Boxing Day", 26. decembra.

Telegraf piše da je Erovinkin bio desna ruka Igoru Sečinu, bivšem zamjeniku premijera, a sada direktoru Rosnefa, državne naftne kompanije, koja se u više navrata pominje u dosijeu.

Bivši general KGB označen je kao ključna veza između Sečina i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Stil u obavještajnom izvještaju od 19. jula 2016. navodi da je on ima izvor blizak Sečinu, koji je otkrio navodne veze Trampovih finansijera i Moskve.

Spekuliše se da je Erovinkinova smrt povezana sa Stilovim "eksplozivnim dosijeom", koji je objavljen ranije ovog mjeseca. Tramp je taj dokument odbacio kao "lažan". Kasnije je ustvrđeno da je Erovinkin umro od srčanog udara.

Ekspert za ruske bezbjednosne prijetnje Kristo Grozev vjeruje da je bivši general ključni izvor na koga se Stil poziva u dosijeu.

Grozev je u svom blogu naveo: "Insajderi su mi Erovinkina opisali kao "Sečinovog rizničara" i "vezu između Putina i Sečina". Čini se da su svi saglasni oko jedne stvari - da je Erovinkin bio Sečinov najbliži saradnik."

On je dodao: "Ne sumnjam da je u trenutku Erovinkinove smrti, Putin na stolu imao Stilov dosije o Trampu."

Telegraf piše i da su drugi eksperti skeptični u vezi ove teorije.

"Po pravilu, ljudi poput Gena Erovinkina neće stradati u aerodromskim pucnjavama", kazao je Mark Galeoti, ekspert Ruskih bezbjednosnih službi.

Stil (52), koji je diplomirao na Kembridžu, i dalje je u bjekstvu nakon što je otkriveno da je on autor dosijea o američkom predsjedniku.

Kremlj: Rusija nema kompromitujuće podatke o Trampu >>>

Bonus video: