Sirijska vojska preuzela kontrolu nad izvorom vode kod Damaska

Dolina Vadi Barada gdje se nalazi selo Ain el Fidža postala je najintenzivnije poprište borbe u sirijskom građanskom ratu i prekid snabdijevanja vodom izazvao je ogromne nestašice u Damasku od početka ove godine
0 komentar(a)
Sirijska vojska, Foto: Beta/AP
Sirijska vojska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.01.2017. 13:01h

Trupe sirijske vojske ušle su u selo Ain el Fidža u blizini Damaska i preuzele kontrolu nad izvorom iz koga se vodom snabdijeva veći dio prijestonice, javlja "Rojters".

Vojska je ušla na područje Vadi Barada u dogovoru sa pobunjenicima koji su se borili da sačuvaju tu dolinu, saopštili su mediji libijske paravojne formacije Hezbolah i dodali da dogovor podrazumijeva evakuaciju pobunjenika iz oblasti.

Dolina Vadi Barada gdje se nalazi selo Ain el Fidža postala je najintenzivnije poprište borbe u sirijskom građanskom ratu i prekid snabdijevanja vodom izazvao je ogromne nestašice u Damasku od početka ove godine.

"Vojska Sirije ušla je u Ain el Fidžu i podigla zastavu Sirije nad instalacijom za snabdijevanje vodom," saopštili su Hezbolahovi mediji.

Kako se navodi, to je bio dio sporazuma postignutog sa pobunjenicima, koji su se na osnovu tog dogovora složili da napustiti to područje.

Opoziciona sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu saopštila je da vojska Sirije nije još ušla u selo, ali da se to očekuje na osnovu postignutog dogovora sa pobunjenicima.

Opservatorija je istakla da se očekuje da dogovor bude ispunjen, što bi značilo da će pobunjenici napustiti područje oko Damaska sa lakim oružjem i preći u sjeverozapadnu provinciju Idlib, uporište pobunjenika.

Vojne snage Sirije i njihovi saveznici, među kojima je i Hezbolah, napredovali su u oblasti Vadi Barada, intenzivno se boreći u namjeri da povrate stanicu za snabdijevanje Damaska vodom.

Bonus video: