OBAVEZNI DA OBAVIJESTE TURSKU

Odgovor Rusiji: SAD se spremaju da pošalju vojni brod u Crno more?

"Naša američka šesta flota je uvijek spremna da odgovori kada je potrebno", izjavio je komandant Kajl Rejns, portparol flote, koja nadgleda pomorske operacije u regionu
82 pregleda 15 komentar(a)
Odesa, ratni brodovi, Foto: Reuters
Odesa, ratni brodovi, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2018. 14:53h

Sjedinjene Američke Države (SAD) su počele da se pripremaju da isplove vojnim brodom u Crno more i zatražile su od Stejt departmenta da o tome obavijeste Tursku, izjavila su trojica američkih zvaničnika za televiziju CNN, prenosi Tanjug.

To je potez je, kako su oni naveli, odgovor na rusku zapljenu ukrajinskih brodova u Kerčkom moreuzu, koji povezuje Crno i Azovsko more.

SAD je obavezna da obavijesti Tursku o prolasku vojnog broda kroz moreuz prema Konvenciji iz Montroa iz 1936. godine, koja uređuje prolazak vojnih brodova kroz Bosfor i Dardanele, koji spajaju Sredozemno i Crno more, prenio je juče CNN.

Prema pravilima sporazuma, zemlje koje nemaju obalu na Crnom moru treba da obavijeste Tursku najmanje 15 dana prije tranzita kroz moreuz.

Portparol Stejt departmenta izjavio je da SAD izvode aktivnosti u skladu sa Konvencijom iz Montroa.

"Mi nećemo komentarisati prirodu naše diplomatske korespodencije sa turskom vladom", izjavio je portparol.

"Naša američka šesta flota je uvijek spremna da odgovori kada je potrebno", izjavio je komandant Kajl Rejns, portparol flote, koja nadgleda pomorske operacije u regionu.

"Imamo pravo da djelujemo slobodno i u skladu sa međunarodnim zakonima i normama", dodao je on.

Radio Slobodna Evropa (RSE) napominje da je NATO u čijem je članstvu nekoliko država koje dijele obalu Crnog mora, kao i SAD rutinski je poslao ratne brodove koji patroliraju Crnim morem, uprkos ruskom nezadovoljstvu. Naime, nakon pretodnevnog rata Rusije i Gruzije 2008., ruske snage su stacionirane u separatističkim regijama na obali Crnog mora, dok je uz gruzijsku obalu usidren brod Šeste flote (USS Mount Whitney) u znak podrške Gruziji.

RSE piše i da američki avioni i bespilotne letjelice redovino nadziru obalu Crnoga mora, kao i ukrajinsko poluostrvo Krim koji je Rusija anektirala 2014.

Najavljeni američki planovi stižu u trenutku sve snažnijih napetosti između Ukrajine i Rusije posebno nakon incidenta 25. novembra kada je ruska strana pucala na ukrajinske brodove koji su trebali proći kroz Kerčki prolaz i nakon čega su zarobili 24 ukrajinska mornara i tri broda pod optužbom, između ostalog, i za ilegalan prelazak granice.

Rusija je ovim potezom dodatno ograničila pristup ukrajinskim brodovima Azovskom moru i glavnoj ukrajinskoj trgovačkoj luci Mariupolj.

Prema dogovoru iz 2003, navodi dale RSE, Rusija i Ukrajina su se složile da dijele pristup Azovskom moru, ali od aneksije Krima 2014. i izgradnje mosta koji povezuje Krim i Rusiju, Moskva je dodatno otežala pristup ukrajinskim brodovima.

Prema CNN-u, posljednji američki brod koji je ušao u Crno more bio je "USNS Carson City" u oktobru.

Ukrajine je prije dva dana saopštila da je Rusija deblokirala ukrajinske luke u Azovskom moru i dopustila ukrajinskim brodovima prolaz kroz moreuz Kerč.

Preporučujemo za Vas