Trampovo dijete, pa je onda u redu: Kako su mediji ismijavali malog Barona

"Glavno pravilo pristojnog i humanog izvještavanja je: Nemojte ismijavati djecu političara"
338 pregleda 29 komentar(a)
Baron Tramp, Foto: Reuters
Baron Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.01.2017. 13:28h

Inauguracija Donalda Trampa za 45. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država bila je jedan od najgledanijih događaja u proteklih nekoliko mjeseci te je privukla pažnju većine svjetskih medija.

U moru kritika i pohvala upućenih Trampu, njegovom timu i njegovoj porodici, našli su se i napadi na Trampovog 10-godišnjeg sina Barona.

Beni Džonson je na portalu "Independent Journal Review" objavio članak u kom osuđuje medijsko ismijavanje dječaka, prenosi Index.hr.

"Glavno pravilo pristojnog i humanog izvještavanja je: Nemojte ismijavati djecu političara. Nakon što se novinarka Elizabet Lauten neprimjereno osvrnula na modni izraz kćerki bivšeg predsjednik SAD Baraka Obame tokom jedne svečanosti, internet ju je "razapeo", piše Džonson.

Velika medijska imena pozivala su na njenu smjenu. Izvinila se već istog dana, ali bilo je kasno. Elizabet Lauten postalo je zloglasno i ukleto ime. Napala je djecu predsjednika, a mediji su se pobrinuli da za to plati.

Nekoliko dana kasnije dala je otkaz te joj do danas nije uspjelo da pronađe novi posao u javnom sektoru. Mediji su dobili svoj skalp te postavili presedan: Nemojte napadati predsjednikovu djecu.

Ubrzajmo do 2017. godine".

Što se promijenilo?

"Svakodnevno svjedočimo tome kako Trampovu djecu izruguju isti ljudi koji su praktično tražili ljudsku žrtvu kad se to isto dogodilo Obaminoj djeci. Do danas su najmlađeg Trampovog sina, Barona:

1. U javnom videu nazvali autističnim.

2.Izrugivali se njegovom izgledu na inauguraciji.

3. Rekli da će izvršiti pucnjavu u školi.

4.Optužili ga za sakaćenje životinja.

5. Nazvali ubicom.

I mnogo više od toga.

Baron Tramp ima 10 godina. Obamine kćerke Malia i Saša imale su 16 i 13 godina kad je Lauten platila svoje komentare poslom i ugledom.

Izrugivanje Trumpovoj djeci ne prestaje kod Barona. Trumpa su optužili da je poj**ao svoju kćer, Ivanku. Ivanku i njenu malu djecu su u javnosti napadali liberali koji se ne slažu s politikama njenog oca.

Ešli Džad je na protestnom skupu "Ženski marš" izjavila da Tramp ima mokre snove o svojoj kćerki te je na to dočekana burnim aplauzom. Pljeskale su joj žene koje su se vjerovatno zgražavale na komentare Elizabet Lauten dvije godine ranije".

Gdje je odgovornost?

"Odgovaraju li ti komentatori za svoje izjave poslovima i ugledom? Pišu li se o njima kolumne ili ih se kritički analizira? Ne. Donald Tramp predstavlja izazov trenutnom političkom sistemu, ali to nije razlog da mu se napadaju djeca.

Taj dvostruki standard nije u redu.

Biti tinejdžer je teško, ali biti tinejdžer koji živi u osvijetljenoj kući-muzeju koju svakodnevno fotografišu hrpe stranaca mora da je užasno. Biti dijete predsjednika je odgovornost koju ta djeca nisu tražila.

Samo bi bezosjećajna osoba napala nevino dijete čija je jedina krivica to što se rodilo kao dijete vođe "Slobodnog svijeta".

Ostavite tu djecu na miru, gadovi jedni. Ne zato što ćete snositi posljedice, već zato što je to pristojna stvar za napraviti", zaključuje Džonson.

Bonus video: