"POSREDNICI SU U MIROVNIM PREGOVORIMA"

Mistura: Rusija, Turska i Iran imaju važnu obavezu da održe primirje u Siriji

Mistura je pozvao sirijsku vladu i pobunjenike, ali i međunarodnu zajednicu, da ne dozvole da još jedan sporazum o prekidu vatre "propadne zbog nedostatka političke volje"
0 komentar(a)
Stafan de Mistura, Foto: Reuters
Stafan de Mistura, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2017. 17:01h

Specijalni izaslanik UN za Siriju, Stafan de Mistura izjavio je danas da Rusija, Turska i Iran kao posrednici u mirovnim pregovorima u glavnom gradu Kazahstana, Astani, imaju "veoma važnu" obavezu da održe primirje u Siriji.

Mistura je naveo da Moskva, Teheran i Ankara, koji podržavaju različite strane u sirijskom sukobu, imaju "neposredan politički interes", ali i "obavezu" da ulože napore u opstanak sporazuma o prekidu vatre.

On je dodao da će se zvaničnici tih zemalja uskoro ponovo sastati u Astani kako bi utvrdili parametre trostranog mehanizma za očuvanje primirja koje je na snagu stupilo 30. decembra.

Mistura je pozvao sirijsku vladu i pobunjenike, ali i međunarodnu zajednicu, da ne dozvole da još jedan sporazum o prekidu vatre "propadne zbog nedostatka političke volje".

Pregovori sirijske vlade i pobunjenika u Astani završeni su danas dogovorom Rusije, Turske i Irana o trostranom mehanizmu za konsolidovanje primirja koje će, kako je navedeno, trajati skoro mjesec dana.

U zaključcima sa dvodnevne konferencije u glavnom gradu Kazahstana, tri zemlje su saopštile da će iskoristiti svoj "uticaj" da ojačaju primirje, ne navodeći, međutim, na koji način će to učiniti.

U zajedničkom saopštenju Moskve, Teherana i Ankare ocijenjeno je da dogovor postignut u Astani otvara put političkim pregovorima u Ženevi, zakazanim za 8. februar.

Preporučujemo za Vas