Iz Pekinga poručili Trampu: Oprezno sa Južnim kineskim morem

AP podsjeća da je Tramp "ustalasao perje" sa Kinom nedugo nakon pobjede na izborima u novembru, razgovorom sa liderkom Tajvana i prekidom dugogodišnje tradicije održavanja nezvaničnih odnosa s ovim ostrvom
4 komentar(a)
Kina, Foto: Shutterstock
Kina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.01.2017. 09:01h

Kina je pozvala SAD da oprezno djeluju i govore kad je riječ o Južnom kineskom moru, istakavši da Peking ima neosporni suverenitet nad ostrvima Spretli.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing rekla je to na konferenciji za novinare u Pekingu nakon što je administracija novog američkog predsjednika Donalda Trampa juče obećala da će SAD spriječiti Kinu da preuzme teritoriju u međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru, prenosi Rojters.

"Mislim da će SAD osigurati tamo zaštitu naših nacionalnih interesa. Ukoliko su ta ostrva zaista u međunarodnim vodama i nijesu dio same Kine, onda je odgovor potvrdan. Mi ćemo sigurno braniti međunarodne teritorije od toga da ih preuzme neka zemlja", rekao je juče portparol Bijele kuće Šon Spajser na brifingu za novinare.

Rojters navodi da je Spajser odgovarao na pitanja da li se Tramp slaže s komentarima Reksa Tilersona, kojeg je nominovao za novog državnog sekretara SAD, i koji je prošle nedjelje izjavio da Kini ne bi trebalo dozvoliti pristup ostrvima koje gradi u područjima Južnog kineskog mora oko kojih se spori sa drugim zemljama.

AP podsjeća da je Tramp "ustalasao perje" sa Kinom nedugo nakon pobjede na izborima u novembru, razgovorom sa liderkom Tajvana i prekidom dugogodišnje tradicije održavanja nezvaničnih odnosa s ovim ostrvom.

Bonus video: