Kardin: Tilerson odbija da akcije ruske i sirijske vojske nazove ratnim zločinima

Kardin je rekao da je Tilerson obmanuo Odbor za spoljne poslove povodom lobiranja Ekson mobajla protiv sankcija SAD Rusiji zbog aneksije Krima
0 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.01.2017. 16:16h

Demokratski senator u spoljnopolitičkom odboru Senata Ben Kardin rekao je da ne može da podrži da bivši direktor naftnog giganta Ekson mobajla Reks Tilerson bude novi državi sekretar SAD.

Kardin, najviše rangirani demokratski senator u tom odboru, naveo je u saopštenju da Tilersonove poslovne aktivnosti i njegove izjave na saslušanju mogu uticati na njegove mogućnosti da promoviše vrijednosti i ideale SAD.

On je kao sporno naveo Tilersonovo odbijanje da "ratnim zločinima" nazove aktivnosti ruske i sirijske vojske, ili da vansudska ubijanja na Filipinima pod predsjednikom Rodrigom Duterteom nazove ozbiljnim kršenjem ljudskih prava.

Kardin je rekao da je Tilerson obmanuo Odbor za spoljne poslove povodom lobiranja Ekson mobajla protiv sankcija SAD Rusiji zbog aneksije Krima.

Odbor za spoljne poslove bi danas trebalo da glasa o predlogu novog predsjednika SAD Donalda Trampa za državnog sekretara.

Republikanci u Senatu imaju većinu od 52 naspram 48, ali imaju i glas potpredsjednika SAD Majka Pensa koji predsjedava Senatom.

Tilerson je juče dobio značajnu podršku dvojice uticajna republikanaca, Džona Mekejna i Lindzija Grema, koji su poslije rezervi prema njemu izrazili podršku njegovom izboru. Od značajnih republikanaca još jedino Marko Rubio, Trampov rival na stranačkim izborima, nije rekao da li će podržati Tilersona.

Bonus video: