Lavrov: Rusija spremna da normalizuje odnose sa SAD

Lavrov je poručio da je Moskva spremna da uzme u obzir određene Trampove predloge
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.01.2017. 11:45h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da je Rusija spremna da normalizuje odnose sa SAD, što bi bilo zasnovano na traganju za ravnotežom interesa.

"Ne uzbuđujemo se previše, ali ćemo biti spremni da damo svoj doprinos kako bi se odnosi sa SAD normalizovali. To je moguće samo ako je zasnovano na ravnopravnosti, uzajamnom poštovanju i potrazi za uravnoteženošću interesa tamo gdje imamo zajedničke ciljeve kao što je rat protiv terorizma", rekao je Lavrov, prenosi Tas.

Šef ruske diplomatije je, govoreći na konferenciji za novinare poslije sastanka s mađarskim kolegom Petrom Sijartom, rekao i da Moskva pomno prati razvoj situacije u SAD i da je već uvidjela da su mnogi spoljnopolitički prioriteti novog američkog predsjednika Donalda Trampa u skladu sa stavovima Rusije.

"Vidimo da se mnoga važna spoljnopolitička pitanja koja je Tramp pomenuo poklapaju sa onim što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao o ruskim spoljnopolitičkim prioritetima", rekao je Lavrov.

Naveo je i da Rusija i novi predsjednik SAD Donald Tramp imaju zajednički stav u pogledu borbe protiv Islamske države dok ona ne bude potpuno uništena, prenosi Tanjug.

Lavrov je poručio da je Moskva spremna da uzme u obzir određene Trampove predloge.

"Borba protiv Islamske države najavljena je kao važan prioritet, planirano je da se borba vodi sve dok ta teroristička grupa ne bude potpuno uništena, što je u interesu Rusije, SAD i mnogih drugih zemalja, uključujući Mađarsku", istakao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, Moskva je u potpunosti spremna da uzme u obzir načine borbe protiv terorizma koje će Trampova administracija predstaviti.

Bonus video: