Bivši predsjednik Gambije ispraznio državnu kasu i otišao iz zemlje

Ovaj autoritarni vođa je preuzeo vlast pučem 1994. godine, a povukao se sa čela zemlje pod pritiskom armija zapadnoafričkih zemalja koje su ušle u Gambiju kako bi ga prisilile da prizna poraz na decembarskim izborima na kojima je pobijedio Berou
74 pregleda 29 komentar(a)
Jahja Džameh, Foto: Reuters
Jahja Džameh, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.01.2017. 06:42h

Savjetnik novog predsjednika Gambije kaže da je bivši lider te zemlje Jahja Džameh ispraznio državnu kasu i čak avionom otpremio i luksuzna vozila.

Savjetnik Maj Ahmad Fati je to novinarima rekao u Senegalu, gdje novi predsjednik Adama Berou još uvijek čeka da se vrati kući, prenosi AP.

Džameh je odletio je iz gambijske prijestonice Bandžula pošto je nakon silaska sa vlasti na kojoj je bio 22 godine riješio da ode u egzil.

Ovaj autoritarni vođa je preuzeo vlast pučem 1994. godine, a povukao se sa čela zemlje pod pritiskom armija zapadnoafričkih zemalja koje su ušle u Gambiju kako bi ga prisilile da prizna poraz na decembarskim izborima na kojima je pobijedio Berou.

Snage Ekonomske zajednice Zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) su Gambiju kako bi omogućile Berou da dođe u zemlju a dočekale su ih stotine ljudi kličući zbog promjene režima.

Bonus video: