NE ŽELI DA SPEKULIŠE

Matis traži još dokaza o Kašogiju: Svi koji su naredili njegovo ubistvo treba da polože račune

"Ako nešto kažem, potrebni su mi dokazi. Uvjeren sam da ćemo pronaći još dokaza o onome što se desilo. Ja ne znam šta će ti dokazi biti ni ko će biti umiješan", rekao je Matis u Otavi
82 pregleda 2 komentar(a)
Džejms Matis, Foto: Reuters
Džejms Matis, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2018. 20:11h

Američki ministar odbrane Džejms Matis rekao je danas da mu je potrebno još dokaza da bi mogao da imenuje osobu odgovornu za neređivanje ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija.

"Ako nešto kažem, potrebni su mi dokazi. Uvjeren sam da ćemo pronaći još dokaza o onome što se desilo. Ja ne znam šta će ti dokazi biti ni ko će biti umiješan", rekao je on u Otavi, gdje se sjutra održava sastanak antidžihadističke koalicije u Siriji i Iraku.

Matis je naveo da ne želi da špekuliše i stvara "preuranjene zaključke" i da će govoriti tek kada bude imao "autoritet koji proizilazi iz činjenica".

"Vjerujemo da svi koji su bili direktno umiješani u ubistvo Kašogija, koji su naredili njegovo ubistvo, treba da polože račune", rekao je šef Pentagona.

On je tako odgovorio na kritike republikanskog senatora Lindzija Grejema. Grejem je juče kritikovao Matisa zbog izjave da nema "vrućeg pištolja" (smoking gun) koji bi za Kašogijevu smrt okrivio saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana.

"Nema vrućeg pištolja, ima vruće testere", rekao je Grejem poslije sastanka s direktorkom CIA Đinom Haspel.

Matis je rekao samo da je Grejem senator i da "ima pravo na svoje mišljenje".

Džamal Kašogi, saudijski novinar i pisac kritičan prema vlastima u Rijadu, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Turska je danas, u vezi s tim ubistvom, zatražila hapšenje dvojice ljudi bliskih Mohamedu bin Salmanu.

Preporučujemo za Vas